Druk bezochte 'Voorjaarsvakantie Vol Cultuur'

Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

HEUVELRUG. Ruim 330 jongeren doen deze week mee met de activiteiten van Voorjaarsvakantie Vol Cultuur, een initiatief van het Winkeltheater en de Cultuurcoach, in opdracht van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Jeugd tussen de 4 en 20 jaar kreeg de keuze uit 26 verschillende activiteiten, van boekenclub tot schildercursus. Een verzetje om de vakantie door te komen.

De activiteiten - online en enkele live in samenwerking met jeugdwerk - vallen in de smaak bij de kinderen en hun ouders; de workshops stroomden afgelopen week razendsnel vol. “Binnen 24 uur waren alle pakketten voor kleuters op.” vertelt Kamiel van der Laan, artistiek leider van het Winkeltheater. “Met man en macht hebben we achter de schermen gewerkt om binnen het budget extra bakpakketten en natuurkijkdozen samen te stellen.”

PERSPECTIEF
De activiteiten worden betaald uit het budget van 58,5 miljoen euro dat het kabinet op 8 december jl. vrijmaakte om jongeren meer perspectief te geven. “De afgelopen weken kreeg ik diverse mails van blije ouders en kinderen.” vertelt Van der Laan. “Het meest aangrijpende vond ik een mail van een moeder die blij was dat haar tienerzoon mee wilde doen aan de activiteiten. ‘Hij heeft nauwelijks meer contact met andere kinderen’, schreef ze. Van een meisje van veertien ontvingen we een bericht dat ze blij was dat ze nu twee dagen iets had om naar uit te kijken. Zo zie je maar wat een bakpakket en een schildercursus kunnen doen."

WIN-WIN
“Naast dat de kinderen een leuke activiteit hebben om naar uit te kijken, hebben we ook zestien lokale kunstenaars - werkend of wonend op de Heuvelrug - aan een opdracht kunnen helpen.” vertelt Maja van Eijndthoven, cultuurcoach op de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast kon het Winkeltheater vier jongvolwassenen die door de coronacrisis hun bijbaan zagen verdwijnen een tijdelijke job achter de schermen geven.

Voor de jeugd is er meer dan cultuur. De jongerenruimtes zijn extra geopend en de buurtsporcoaches organiseren wekelijks extra activiteiten in alle kernen. Vandaag gaat ook een ‘Dungeons en Dragons’ livestream online, die komende twee maanden elke donderdag vanaf 15:00 uur te volgen is via www.duinenendraken.nl. 

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Muzikale zomernachten in openluchttheater Landgoed Zonheuvel 3 uur geleden
Afbeelding
Vuurwerk bij bloemencorso Leersum gaat niet door 9 aug, 07:34
PREMIUM
Afbeelding
Het verhaal van Maarten Maartens: Rondleidingen op Landgoed Zonheuvel 9 aug, 07:30
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 8 aug, 14:16
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 8 aug, 10:10
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30