Twee orgelconcerten op het vijfjarige Skrabl-orgel in Westerkerkmuziek

Activiteiten

Op vrijdag 14 maart om 20.00 uur en op zaterdag 15 maart om 16.00 uur worden in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal, concerten verzorgd door de organisten Bert Elbertsen en Ad Verhage ter gelegenheid van het 1e jubileum van het Skrabl-orgel. Dit nieuwgebouwde instrument werd op 20 maart 2009 in gebruik genomen. Het eerste Nederlandse orgel van de orgelmaker uit Slovenië, zijn opus 213, bleek een prachtig instrument. De succesvolle klassieke serie Westerkerkmuziek werd opgezet rondom dit orgel.

Om dit te vieren worden twee concerten aangeboden met twee heel verschillende programma’s. Op vrijdag 14 maart speelt de organist Bert Elbertsen een programma met koraalmuziek van o.a. Bach, Reger en Guilmant. Ook speelt hij twee improvisaties. Op zaterdag 15 maart om 16.00 wordt door Ad Verhage, organist van de Westerkerk een programma gespeeld met de titel ‘Toccata en Fuga in d’. Rondom het meest beroemde orgelwerk van Bach worden nog 6 andere toccata’s gespeeld van onder anderen Sweelinck, Buxtehude, Reger en Widor. Ook klinken in totaal 7 fuga’s van onder andere Pachelbel en Mendelssohn.

Bert Elbertsen studeerde orgel aan het Conservatorium te Utrecht bij Theo Teunissen, Kees van Houten en Jan Raas. Bij laatstgenoemde studeerde hij in 1994 af. Sinds 1987 is Bert vaste organist in de Nieuwe Kerk te Ermelo en sinds 2010 in Bennekom. Tevens is Bert als (vaste) organist verbonden aan diverse koren, waaronder de Verenigde Veluwse Koren, het Christelijk Mannenkoor Fontanus te Putten en het Ermelo's Mannenkoor.

Ad Verhage studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag schoolmuziek, protestantse kerkmuziek en orgel bij o.a. Wim van Beek en Johann Th. Lemckert. Hij is docent muziek aan de Christelijke Hogeschool Ede, cantororganist van de Andrieskerk te Amerongen en organist van de Westerkerk te Veenendaal. Hij geeft regelmatig orgelconcerten en voor zijn eerste solo-cd bespeelde hij het nieuwe Skrabl-orgel in de Westerkerk.

Bij beide concerten is de toegang gratis en wordt er bij de uitgang een collecte gehouden. Meer informatie over de programma's vindt u op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (4): ‘Misschien hebben we het niet willen zien aankomen’ 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Kinderboerderij woest vanwege gedumpte konijnen: ‘Diertjes overnemen gaat niet zomaar’ 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (3): ‘Als je het mij vraagt komt het petroleumstel terug’ 1 okt, 16:00
PREMIUM
Afbeelding
Studentenhuizen op de Heuvelrug 1 okt, 12:51
PREMIUM
Afbeelding
Nieuwe speeltuin Beelaerts van Bloklandstraat: ‘Dit is een primeur voor onze gemeente’ 1 okt, 07:04
PREMIUM
Afbeelding
Gemeenteraad akkoord met bouwplan Sportlaan Driebergen 30 sep, 18:11
PREMIUM
Afbeelding
Hoofdbrekens door hoge gasprijs (2): ‘Een revolutie of burgeroorlog is niet ondenkbeeldig’ 30 sep, 16:00