Ella Marjon: ‘De Toonbank’

Achtergrond

LEERSUM - Moeder Truusje Tamminga-Visser en haar man Johan hebben bijna 40 jaar als ondernemers in Utrecht gewerkt. Een kleine winkel werd uitgebouwd tot vijf vestigingen, onder meer in winkelcentrum Hoog Catharijne. In 1972 verhuisde het gezin naar Leersum, om de kinderen niet in de ‘grote stad’ te laten opgroeien. In Leersum bracht dochter Ella Marjon Hol-Tamminga (1964) haar jeugd door. ,,Het ondernemerschap is een baan die je 24 uur per dag bezighoudt,’’ weten moeder en dochter inmiddels uit al die jaren ervaring. En daarover gaat het boek ‘De Toonbank’ dat vorige week werd gepresenteerd.

Herinneringen aan 40 jaar ondernemen

door Jan Meijer

Moeder Truusje Tamminga begint te vertellen: ,,Ondernemers hebben een heel grote drijfveer voor die permanente aandacht die hun werk met zich meebrengt: zelfstandigheid. Maar daar betaal je een prijs voor. Er zijn altijd wel zorgen; je bent altijd bezig met het maken van keuzes. Daarnaast is er het gezin met de opgroeiende kinderen. Ik had een uitlaatklep nodig en vond die in het dagelijks opschrijven van wat er die dag gebeurd is. Over klanten, over mensen met een bijzonder verhaal, over een drugsverslaafde, of over een dakloze. Ik had het gevoel van áls ik het niet opschrijf, dan ontplof ik’.’’ Zo groeide er een aantal ordners vol verhalen en anekdotes.

Dochter Ella Marjon - zij schreef eerder onder die naam twee thrillers met de titels ‘Laat de zon niet ondergaan’ (internetscript) en ‘De Blauwe Hel’ - vervolgt met: ,,Toen mijn moeder mij vroeg die map met anekdotes eens te bekijken, bleek het meer dan dat te zijn: het waren levenslessen. Ik vond dat belangrijk en wist dat er meer mee moest worden gedaan. Maar wat? en hoe? Ze lazen niet als een roman, maar het was in feite het levensverhaal van mijn ouders. Toen kwamen we - na een aantal moeizame pogingen - in contact met Arie Verhoef. Deze professionele tekstschrijver en boekrecensent gaf waardevolle adviezen, waaronder het creëren van een tweede verhaallaag. Zo werd het idee geboren van een soort gids in een museum die mooie schilderijen laat zien. Die kreeg de vorm van een beschermengel: onzichtbaar, maar wel aanwezig. Een engel met lessen, liefde voor anderen, waarschuwingen voor verkeerde beslissingen. Maar ook een engel die teleurgesteld is als het niet lukt, zoals ze zich had voorgesteld. Soms wil ze tastbaar worden, maar dat kan dus niet.’’

En zo worden de aantekeningen van Truusje Tamminga met behulp van beschermengel Dina en de schrijversgenen van Ella Marjon gevormd tot ‘De Toonbank’, het verhaal over het ondernemerschap van van Douwe (Vader Johan Dirk Tamminga) en Hanneke (Geertruida Wilhelmina Visser). Boeiend om te lezen, een aanrader.

Het boek is te koop bij boekhandels Nieskens (Leersum), Binkhorst en the Readshop (Doorn) en The Readshop in Driebergen en kost € 15,-. Voor verdere informatie: www.ellamarjon.nl.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Onderzoekers vragen politieke uitspraak over supermarktplein 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 18 aug, 07:14
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36