Landgoed Maarsbergen werkterrein jeugd

Achtergrond

MAARSBERGEN - In de werkschuur van Landgoed Maarsbergen hebben twintig kinderen dinsdag en donderdag onder goede begeleiding hard gewerkt aan een project in de vorm van een speurtocht naar dieren van de Heuvelrug. Palen zagen op maat en dierfiguren uitknippen, zagen, schaven, schilderen en nog veel meer.

door Kees de Kroon

Binnen enkele maanden zal in de bossen van ‘De Venen’, nabij de sportvelden van SVVM en de buitenschoolse opvang, een vaste route zijn uitgezet. Daar kan op speelse manier kennis worden opgestoken van de vos, das, ree, vlinder, muis, duif, buizerd en meer bosdieren. Onder aanstekelijk kabaal van zaagmachines en nijver hamerende jongelui legt Willemina Van der Goes- Petter uit dat de speurtocht uit vier delen zal bestaan. ,,Dieren zoeken, voetsporen herkennen en volgen en ‘doosvoelen’. Ja, ik heb er wel een beeld bij, maar het is nog niet uitgewerkt”, zegt Willemina met een glimlach. ,,Misschien moeten we ook nog eens een wedstrijd uitschrijven voor een naam.”

Er moet nog heel wat gebeuren volgens Willeminia. ,,Daarom komt er nog een derde en mogelijk vierde werkmiddag om het geheel ter plekke te installeren. Daarbij komt een uitvoerig informatiebord aan het begin van de route. Het eerste deel op de wandelroute bevat ter weerszijden van het pad de tien dieren, die verdekt opgesteld moeten worden gevonden. Daarna leiden voetafdrukken op paaltjes in de grond naar het dier dat die spoorafdrukken in het bos nalaat. In het derde deel zal het gaan om de vorm van de route, die dieren als ree, vos en das kennen; bijvoorbeeld al of niet in een lus. Tenslotte zullen bij een open uitkijkhutje een vijftal dozen met een grijpgat, waar net een kinderarm doorkan, worden opgezet. Daarin dan soorten nestmateriaal of beharing, waarmee door voelen geraden moet worden om welk dier het gaat. We moeten maar zien hoe het gaat lopen”.

Het project is een idee van de jonge Stichting Vrienden van de Historische Buitenplaats Maarsbergen. Dit ruim honderd leden tellend gezelschap beslist op de jaardag in mei/juni over nieuwe projecten. Educatie is één van haar peilers. Met de durf te experimenteren, die de landgoedeigenaresse met dit natuurproject aan de dag legt, zullen de leden beslist tevreden zijn. Maar afgemeten aan de vlijt van de bezige kinderhandjes en het plezier onder elkaar, zoals eergisteren bleek bij het tekenen, knippen, zagen, polijsten en verven, zullen ze van de zomer met terechte trots hun ouders er op kunnen wijzen waar zij aan hebben meegewerkt. ,,Kijk die duif of vlinder die is ook een beetje van mij”, zal door de bossen klinken.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 23 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 17 aug, 15:02
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 17 aug, 13:56
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 17 aug, 12:04
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01