Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Verkeersveiligheid centraal op SGM

Achtergrond

De scholieren kunnen tijdens deze dagen theatersporten bij LaMaZien, debatteren bij het kruispunt en filmen tijdens de RoadTrip. Het project wordt schoolbreed opgezet. Dus alle leerlingen nemen deel, van klas 1 tot en met klas 4. Het project wordt gehouden op het schoolterrein en in de lokalen van de school. SGM heeft een duidelijke regiofunctie, de leerlingen komen overal vandaan. Al deze leerlingen komen in grote groepen op de fiets of op de scooter naar school en nemen dus dagelijks deel aan het verkeer.

Diverse speciale activiteiten op school MAARSBERGEN - Scholengemeenschap Maarsbergen houdt op 4 en 5 oktober verkeersveiligheidsdagen. Na het grote enthousiasme van vorig jaar, is het weer gelukt om de school twee dagen met verkeersveiligheid bezig te laten zijn. Volgende week maandag en dinsdag staat alles bij SGM in het teken van de veiligheidsdagen. De school organiseert dit samen met de Stichting TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland en de gemeente.

Door middel van theatersport, waarin de verkeersveiligheid helemaal centraal staat, leren jongeren op humoristische wijze hoe ze zelf invloed kunnen hebben op de verkeersveiligheid en wordt er gewerkt aan een positieve gedragsverandering. In de zaal liggen allemaal voorwerpen die te maken hebben met het verkeer.

In het Kruispuntdebat discussiëren scholieren over stellingen die betrekking hebben op het verkeer en specifiek op jongeren zoals: ‘Er zijn teveel verkeersregels in Nederland’. In het debat gaat het er om dat leerlingen zo kort en krachtig mogelijk kunnen argumenteren en luisteren naar wat de tegenstander zegt. Het Kruispuntdebat vindt plaats tussen fietspaden, verkeersborden en verkeerlichten. Een deskundige jury besluit uiteindelijk welke leerling tot winnaar wordt uitgeroepen.

Tijdens RoadTrip zetten jongeren een verkeersongeluk in scène en denken na hoe dit ongeluk voorkomen had kunnen worden. Dit wordt allemaal door de jongeren zelf gefilmd. Het resultaat is een film waarin de jongeren zelf de hoofdrol spelen in verschillende verkeerssituaties. Door jongeren zelf te betrekken bij een in scène gezet verkeersongeluk, krijgen de jongeren inzicht in de gevolgen van een ongeluk en wordt er gewerkt aan een gedragsverandering.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 10 uur geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04