Bomen waar discussie over is in de Broekhuizerlaan
Bomen waar discussie over is in de Broekhuizerlaan Jana Verboom

BERMBERICHTEN 19 Goede bomen, slechte bomen

3 november 2020 om 08:24 lokaal Deel je nieuws

De beuken aan weerskanten van de Broekhuizerlaan houden de gemoederen al enige tijd bezig. De eigenaren benadrukken hoe gevaarlijk ze zijn, en dat ze zomaar zouden kunnen omvallen en misschien wel een auto, fietser of voetganger raken. Sommige natuurbeschermers benadrukken het belang van deze bomen voor de biodiversiteit. Sinds kort waarschuwt een bord voor ‘slechte bomen’. Dat lijkt me een rare formulering. Wanneer is een boom slecht? Of goed? De eigenaren bedoelen: ongezonde bomen. Het is het perspectief van de bosbouwer. Vanuit de biodiversiteit zijn deze ‘slechte’ bomen juist ‘goede’ bomen, want ze zitten vol gaten waarin vogels, vleermuizen en boommarters kunnen wonen. Bovendien zorgen ze in de herfst voor de meest spectaculaire paddenstoelen: zadelzwammen, honingzwammen, reuzenzwammen, porseleinzwammen, zelfs een bijzondere pruikzwam: het kan niet op.

Ik volg alle discussies en verbaas me over de stelligheid waarmee standpunten worden ingenomen. Er bestaan weliswaar geen universeel ‘goede’ of ‘slechte’ bomen, maar helaas ook geen eenvoudige universele oplossing. Dus ik geniet van de prachtige beukenlaan, maar heb ook oog voor de slechte gezondheid van een deel van de bomen, en kan me voorstellen dat de laan moet wijken. Het is verdrietig, maar ook bomen hebben niet het eeuwige leven.

Jammer dat ik het niet meer mee ga maken dat dit weer een mooie statige laan wordt. Ze zeggen niet voor niets: boompje groot, plantertje dood.

Iedereen is GoedVolk. Stichting GoedVolk zet zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de regio. Iedereen kan zich aansluiten bij projecten die hem/haar aanspreken. De projecten gaan over de PlasticVrij Challenge, Klimaat, FoodVolk en Biodiversiteit.

https://www.iedereenisgoedvolk.nl/post/bermberichten-1-de-berm-en-ik

 

advertentie
advertentie