fruitoogst bij de Willemshoeve
fruitoogst bij de Willemshoeve Eric Zonnenberg

Geslaagde fruitoogst bij de Willemshoeve

3 september 2019 om 13:11 Maatschappelijk Deel je nieuws

Onder stralende weersomstandigheden hebben vrijwilligers van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen - Leersum op 31 augustus meegewerkt aan de jaarlijks terugkerende appel- en perenoogst bij de Willemshoeve aan de Zandweg te Leersum. Met een record aantal vrijwilligers is een nooit eerder behaalde hoeveelheid fruit geplukt.

Om 9.00 trokken ze, voorzien van ladders, trapjes, dozen, tassen en kratten de beide boomgaarden –waar de vereniging ’s winters ook het snoeiwerk verricht- in. Nadat alle fruit voor eigen gebruik was verzameld, bleek al snel dat er wel eens te weinig kratten zouden kunnen zijn om alle fruit te bergen. Om te voorkomen dat aan het eind van de pluk men met los gestort fruit zouden blijven zitten, werden uit voorzorg enkele kliko’s schoongemaakt, zodat deze als tijdelijke opslag dienst zouden kunnen doen.   

Rond het middaguur onthaalden Netty en Pieter de ruim 40 plukkers op een meer dan voortreffelijk door hen voorbereide lunch, met soep, sandwiches en het nodige vocht, waaronder witte wijn en rosé.    

Na de lunch werd het laatste fruit uit de bomen gehaald en alles wat niet meer in de kratten kon, tijdelijk opgeslagen in de schoongemaakte kliko’s, de aanhanger en een kruiwagen. Rond 14 uur hebben is het oogstfestijn afgesloten en zijn de deelnemers, voorzien van een ruime hoeveelheid fruit, huiswaarts gekeerd.

 Eind van de middag zijn de mensen van de voedselbank gekomen, voorzien van 25 extra lege kratten. Deze waren hard nodig om het tijdelijk opgeslagen fruit te bergen. Uiteindelijk zijn er, in twee transporten, 93 goed gevulde kratten afgevoerd naar de voedselbank. Om het totale gewicht wat nauwkeuriger te bepalen, werd een aantal kratten gewogen. Met een gemiddeld gewicht van iets boven de 22 kg komt dat op ruim 2 ton. Tel daarbij op het door de deelnemers meegenomen fruit, dan is met elkaar meer dan 2,5 ton geoogst.

Fruit voor de voedselbank
advertentie
advertentie