Allurepark De Zeven Linden
Allurepark De Zeven Linden Anne Hamers

Een goed toeristisch jaar voor de Utrechtse Heuvelrug

21 december 2018 om 16:30 lokaal Deel je nieuws

Mede door de lange en warme zomer was 2018 voor de toeristische sector op de Utrechtse Heuvelrug en in de Gelderse Vallei een goed jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug & Vallei onder vakantieparken en attracties in de regio. Naast dagbezoek en zakelijk toerisme ontwikkelde ook het bezoek aan vakantieparken zich goed. Hoewel ook meer buitenlandse toeristen de Heuvelrug weten te vinden, blijven Nederlandse bezoekers en bewoners van de Randstad en de regio Utrecht de grootste groepen.

Toerisme en recreatie zijn van groot belang voor de regio, niet alleen economisch maar ook voor de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van het gebied. Samen met de stad Utrecht (40%) zijn de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei goed voor 2/3 van het totale toerisme in de provincie Utrecht. Met ruim 2 miljoen overnachtingen in hotels, op campings en in vakantieparken is de Heuvelrug daarnaast goed voor zo’n 60% van het verblijfstoerisme.

Warm vakantieseizoen 
“Door de lange en warme zomer kwamen dit jaar uitzonderlijk veel vakantiegangers naar de Heuvelrug”, zegt eigenaar Pim van Gestel van vakantiepark De Zeven Linden in Baarn. De bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug zorgden voor verkoeling en bleken daardoor een geliefde uitvalsbasis voor een wandeling, fietstocht of museumbezoek.

Grote evenementen zorgen voor dagbezoek 
Ook de dagattracties op de Heuvelrug deden in 2018 goede zaken. Grote evenementen zoals Ashtonia (Slot Zeist), de Soesterberg Luchtvaartdagen bij het Nationaal Militair Museum speelden daarin een rol. Het winkel- en horeca-aanbod in de omgeving merkte daarvan het effect.
De ontwikkelingen rond Paleis Soestdijk zorgden voor vernieuwing van het regioaanbod. Zo werden ieder seizoen paleisruimtes eenmalig opengesteld voor publiek en kregen in de tentoonstelling ‘Vind het uit, wereldverbeteteraars van eigen bodem' het podium als voorbode op de toekomstige koers van het paleis.

Zakelijke toerisme profiteert van sterke economie
De zakelijke sector (jaarlijks goed voor ongeveer de helft van het totale toerisme) profiteerde van de sterke economie. Mede dankzij de centrale ligging van de Utrechtse Heuvelrug vonden ook dit jaar weer veel vergaderingen, trainingen en congressen in de regio plaats.

Ook deze kerstvakantie is er veel te beleven in de regio. Meer informatie is te vinden op www.winter.opdeheuvelrug.nl.

Fietsen bij Kasteel Renswoude
Ashtonia Slot Zeist
advertentie
advertentie