Afbeelding
Pixabay

Ruim een vijfde ziet drugsgebruik of drugshandel in eigen buurt

Overig

HEUVELRUG Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking gaf vorig jaar aan dat drugsgebruik of drugshandel weleens voorkomt in zijn of haar buurt. Ongeveer vier procent zegt daar veel overlast van te ervaren. In het basisteamregio Heuvelrug van de politie liggen de cijfers iets lager. Van de inwoners in deze regio geeft 21,1 procent aan dat drugsgebruik of -handel voorkomt in zijn/haar buurt; 2,9 procent van de inwoners zegt daar veel overlast van te ervaren.

Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2019, waar het CBS vrijdag over schrijft. LocalFocus zet per basisteamregio op een rijtje hoeveel procent van de inwoners aangaven dat drugsgebruik of drugshandel weleens voorkomt in zijn of haar buurt. In dit onderwerp zie je ook hoeveel procent daar overlast van ervaart. 

ENQUÊTE De Veiligheidsmonitor 2019 is gebaseerd op een enquête onder 135.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder. Zij kregen onder andere vragen voorgelegd over de ervaren drugsoverlast in de eigen woonbuurt. In Nederland is de politie op het laagste regionale niveau georganiseerd in 167 basisteams. Tussen deze basisteams verschilt het aandeel personen dat drugsgebruik of -handel ervaart in hun buurt sterk. Vooral in de grote steden en in grensregio’s wordt veel overlast ervaren. Zie ook het kader onder aan dit artikel.

In onderstaande grafiek hebben we enkele basisteamregio’s uit de regio op een rijtje gezet. In de grafiek zie je per politieregio hoeveel procent van de inwoners drugsgebruik- of handel in zijn/haar buurt ziet en hoeveel procent daar overlast van ervaart.


REGIO’S In Nederland is de politie op het laagste regionale niveau georganiseerd in 167 basisteams. Tussen deze basisteams verschilt het aandeel personen dat drugsgebruik of -handel ervaart in hun buurt sterk. Het varieert van 14,1 procent in basisteamregio Groningen-Zuid tot 78,8 procent in Centrum-Burgwallen, Amsterdam-Noord. Ook in de Amsterdamse basisteamregio Centrum-Jordaan komt drugsgebruik of -handel met 59,7 procent relatief vaak voor volgens de bewoners. Daarnaast geeft 40 tot 50 procent van de inwoners van zeven andere Amsterdamse basisteamregio’s aan dat drugsgebruik of -drughandel weleens in hun buurt voorkomen. Deze regio’s liggen zowel in Amsterdam-Oost, -West als -Zuid.
Naast Amsterdam komen drugsgebruik of -handel bovengemiddeld vaak voor in de Haagse basisteamregio’s Jan Hendrikstraat (51,4 procent), De Heemstraat (50 procent) en Hoefkade (52,4 procent). In Rotterdam-Stad zijn het vooral de basisteamregio’s Centrum (54,4 procent) en Delfshaven (61,8 procent) en in Rotterdam-Zuid Charlois (49,9 procent) en Feijenoord (49,1 procent) waar veel drugsgebruik of -handel worden gemeld. In Utrecht-Stad gaat het om de basisteamregio’s Utrecht-Noord (44,6 procent) en Utrecht-Zuid (42,0 procent).
Inwoners van de grensgebieden met Duitsland en België gaven bovengemiddeld vaak aan te maken te hebben met drugsgebruik of -handel. De helft van de inwoners van basisteamregio Kerkrade geeft aan dat dit voorkomt in hun buurt. Ook in de basisteamregio’s van Heerlen en Maastricht geeft meer dan 4 op de 10 inwoners aan dat drugsgebruik of -handel in hun buurt voorkomen.

OVERLAST In basisteamregio’s waar inwoners vaker aangeven dat drugsactiviteiten voorkomen, wordt ook vaker overlast ervaren. Zo is de Amsterdamse basisteamregio Centrum-Burgwallen niet alleen de plek waar drugsgebruik of -handel het vaakst voorkomen, maar ook de plaats waar de inwoners het vaakst veel overlast ervaren. Meer dan een kwart (27 procent) van de inwoners van 15 jaar of ouder geeft dit aan. Dit is bijna zeven keer hoger dan gemiddeld in Nederland (3,9 procent).
Met een percentage van 15,9 wordt er ook in de Amsterdamse regio Zuidoost-Bijlmermeer veel overlast van drugsgebruik of -handel ervaren. Dat geldt eveneens voor De Heemstraat (15,6 procent) en Hoefkade (17,2 procent) in het centrum van Den Haag, Delfshaven (16,5 procent) en Centrum (14,3 procent) in Rotterdam-Stad en Feijenoord (15,2 procent) in Rotterdam-Zuid.

Bron: CBS

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30