Afbeelding
Pixabay

Explosieve stijging aantal autodiefstallen in Utrechtse Heuvelrug

Misdaad

HEUVELRUG Autodieven sloegen in 2022 voor het eerst in jaren weer vaker toe, meldt kenniscentrum LIV op basis van aangiftecijfers van de RDW en de politie. Met name oudere auto’s zonder beveiligingssysteem zijn bij dieven populair. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug was zelfs sprake van een explosieve stijging ten opzichte van 2021.

Het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) telde afgelopen jaar bijna 6000 autodiefstallen, zo’n elf procent meer dan een jaar eerder. Naast auto’s werden er afgelopen jaar ook meer voertuigen als motoren, brom- en snorfietsen en bedrijfswagens gestolen. In totaal werden er ruim 22.300 voertuigen gestolen, gemiddeld zo’n 21 procent meer dan in 2021.

Dieven hadden het vooral een stuk vaker gemunt op elektrische en hybride voertuigen. Toyota’s werden het vaakst gestolen, zowel de elektrische varianten als de benzineauto’s van het Japanse merk. Volgens het LIV zijn auto’s van drie, vier of vijf jaar oud het vaakst doelwit. Maar ook het aantal diefstallen van auto’s van twintig jaar of ouder is volgens het kenniscentrum opvallend gestegen. In iets minder dan de helft van de gevallen werd de auto weer teruggevonden.

CIJFERS HEUVELRUG In 2022 werd in Utrechtse Heuvelrug 121 keer aangifte gedaan na diefstal van een voertuig. In 2021 gebeurde dit 37 keer. Tegelijkertijd werd in 2022 26 keer een voertuig teruggevonden (21 procent van alle gestolen voertuigen). In verreweg de meeste gevallen gaat het in onze gemeente om aangifte van diefstal van een personenauto: 72 keer. Ook werden 19 aangiftes opgenomen van een gestolen motor en 11 keer van een aanhanger, oplegger of caravan.

Kijk voor meer cijfers van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de aantallen van alle andere gemeenten in onderstaande kaart.


OVER DE CIJFERS In dit onderwerp vind je per gemeente het aantal voertuigdiefstallen terug. Het gaat daarbij om cijfers over het 2022. Naast het totaalcijfer vind je in het dropdownmenu ook het cijfer uitgesplitst naar verschillende voertuigtypes terug. Daarnaast hebben we het aantal gestolen voertuigen afgezet tegen het aantal inwoners van de gemeente, waarmee je op een relatief cijfer komt: het aantal gestolen voertuigen per tienduizend inwoners. Dat getal bepaalt de kleur op de kaart.

advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
advertentie
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19