Rechtbank Utrecht
Rechtbank Utrecht ANP Foto

Driebergenaar moet twee jaar cel in voor woningoverval en babbeltruc

4 oktober 2019 om 14:04 Misdaad

DRIEBERGEN-RIJSENBURG Een 57-jarige Driebergenaar is vrijdag door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor het beroven van een bejaard echtpaar in hun woning in Driebergen-Rijsenburg. De man lichtte bovendien een 100-jarige vrouw in Doorn met een babbeltruc op.

De bewoonster van een woning aan de Engelenburg oefende op woensdagavond 5 juni op de oprit met het lopen op krukken toen de verdachte plotseling met een mes voor haar stond. Hij volgde de geschrokken vrouw het huis in en eiste geld. Haar echtgenoot overhandigde hem in eerste instantie 30 euro, maar dat vond de verdachte niet genoeg. De bewoner gaf hem daarop nog een enveloppe met 1.600 euro spaargeld.

BABBELTRUC De politie kon de gevluchte Driebergenaar binnen een dag aanhouden omdat de wijkagent hem in het signalement herkende. Ze kwam bij hem aan de deur na een melding dat de man bij een 100-jarige vrouw in Doorn  met een leugen 85 euro had losgepraat. Hij vertelde de hoogbejaarde vrouw dat haar buurvrouw met een gebroken enkel in het ziekenhuis lag en dat er geld nodig was om haar auto weg te laten slepen. De Doornse zag de volgende dag dat haar buurvrouw, een vriendin van de verdachte, helemaal niets mankeerde.

De rechtbank hield rekening met de impact van de beroving op de slachtoffers, maar ook met het gegeven dat de verdachte in de rechtszaal oprecht berouw toonde en ook al een excuusbrief had geschreven. De man was dit voorjaar weer drugs gaan gebruiken nadat hij de afgelopen tien jaar clean was geweest. Hij had dringend geld nodig om zijn dealers af te betalen en zag onder invloed van drugs geen andere uitweg meer.

VOORWAARDELIJK Om te voorkomen dat de man weer terugvalt in drugsgebruik legde de rechtbank hem als bijzondere voorwaarde bij het voorwaardelijke strafdeel onder meer reclasseringstoezicht op. Ook moet hij gedurende een proeftijd van vijf jaar meewerken aan behandelingen, woonbegeleiding en mag hij geen alcohol of drugs gebruiken.

Tegen de Driebergenaar was drieënhalf jaar celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist.

advertentie
advertentie