Landgoed Beukenrode niet op de schop

7 februari 2014 om 00:00 Nieuws

DOORN - Ingrijpende plannen voor de herontwikkeling van landgoed Beukenrode zijn voorlopig van de baan. De eigenaar wil zich eerst helemaal op de restauratie van het monumentale jachthuis richten.

door Michiel Schaaij

De opknapbeurt wordt gefinancierd door de Triodos Bank, zo liet voorzitter Cees Otto van landgoedeigenaar Sint Augustinusstichting vorige week weten. Een harde voorwaarde van de Triodos Bank is wel, dat de restauratie ecologisch verantwoord gaat plaatsvinden. Maar volgens Otto past dat naadloos in de visie van zijn bestuur en de ingehuurde architect. Hij is blij dat de onderhoudsachterstand van het beeldbepalende jachthuis nu aangepakt kan worden.

Nieuwbouw

Om de renovatie te kunnen betalen wilde de Sint Augustinusstichting eerder het hele landgoed op de schop nemen. In die ingrijpende plannen zou een aantal verouderde gebouwen worden gesloopt en moest elders op het landgoed nieuwbouw verrijzen. Als gebruiker van die nieuwe bebouwing werd vooral naar buurman Bartiméus gekeken. Ook was er enige tijd sprake van woningbouw op een klein gedeelte van het terrein. Maar omdat landgoed Beukenrode deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur, stootten de Beukenroders keer op keer hun hoofd als ze de plannen voor herinrichting bij de gemeente en de politiek aankaartten.

Raad van State

Vorig jaar won de Sint Augustinusstichting een beroep dat het bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan had ingesteld. Volgens de gemeente is nu toch in goed overleg besloten om het masterplan op de plank te leggen. Pas als de restauratie van het jachthuis is voltooid, kan opnieuw naar het project worden gekeken. Landgoed Beukenrode wordt vooral gebruikt voor conferenties, zakelijke bijeenkomsten en bruiloften. Verder zijn er een een school voor Voortgezet Speciaal Onderwijs en enkele kleine bedrijven gevestigd. Komend voorjaar houdt Beukenrode een informatiemiddag over de vorderingen van de restauratie van het jachthuis.

advertentie
advertentie