Van moord verdachte Doornaar (83) komt vrij (update)

Nieuws

DOORN - De rechtbank in Utrecht heeft donderdag een 83-jarige man uit Doorn vrijgelaten die wordt verdacht van moord op zijn 86-jarige echtgenote. De rechtbank liet de bejaarde Doornaar om persoonlijke reden vrij.

De echtgenote van de man leed aan verschillende ouderdomsziektes. De verdachte belde op 19 oktober zelf de politie omdat hij zijn vrouw iets ergs had aangedaan. Hij had de keel van zijn vrouw dichtgeknepen met een broekriem. Dat bekende hij ook tegen de politie.

De bejaarde Doornaar werd in de cel gegooid op beschuldiging van moord.

Op de eerste zittingsdag betoogde zijn advocaat Willem Anker dat de Doornaar een oververmoeide mantelzorger was. Volgens de advocaat was de verdachte volkomen uitgeput van alle zorgen voor zijn echtgenote. Zijn vrouw leed aan Parkinson en Alzheimer en vooral de slapeloze nachten hebben de man gesloopt, stelde de advocaat. Volgens de advocaat hadden het stel een gelukkig huwelijk dat bijna 60 jaar heeft geduurd. De verdachte heeft in een opwelling zijn vrouw gewurgd, stelde de advocaat.

Advocaat Anker vroeg de rechtbank om de verdachte die door zijn ouderdom en zijn doofheid niet op zijn plaats is in de gevangenis, naar huis te sturen. De advocaat benadrukte dat de kinderen van het stel willen dat hun vader vrijkomt zodat ze samen om de dood van hun moeder kunnen rouwen. De advocaat benadrukte dat de Doornaar terecht kan in een dagopvang in Doorn,

De officier van justitie verzette zich fel. Volgens de officier is er wel degelijk sprake van moord. De Doornaar heeft een dag voor de moord tegen een bekende gezegd dat hij zijn vrouw wilde wurgen. Daarnaast heeft de vrouw tegen anderen gezegd dat zij bang was voor haar echtgenote.

De rechtbank trok zich terug om er over na te denken. De Doornaar kreeg voordat hij terug naar de cel moest de kans om even te knuffelen met zijn familie. De rechtbank was het juridisch volkomen met de officier eens. Maar de rechtbank liet hem toch vrij om persoonlijke reden. Alle familie in de zaal was dolgelukkig. De Doornaar komt vrijdag naar huis.

OM oneens

Het Openbaar Ministerie is het oneens met de beslissing, zo maakte het donderdagmiddag op haar website bekend. ,,Het gaat om een zeer ernstig misdrijf waarbij verdachte zijn vrouw door verwurging met zijn handen en zijn broekriem om het leven heeft gebracht. Er was weliswaar sprake van Parkinson en van beginnende dementie maar er was geen enkele aanwijzing dat het slachtoffer niet meer wilde leven. Hoewel de verdachte 83 jaar is, is er geen sprake van detentieongeschiktheid. Het OM begrijpt de beslissing om de verdachte in vrijheid te stellen dan ook niet. Er is echter geen hoger beroep tegen deze beslissing mogelijk."

De rechtszaak gaat over ongeveer vier maanden verder. (JPU)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Wethouder Gerrit Boonzaaijer reikt vrijwilligersprijzen uit 9 uur geleden
Afbeelding
Theater in De Binder over kiezen opleiding 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Vrijwilligers zetten zich in voor de Kolken: uniek leefgebied kamsalamander 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woningbouw achter de Lomboklaan op komst 25 nov, 15:41
Afbeelding
Geijtenbeek én Boers groeit gestaag 25 nov, 15:02
Afbeelding
Tieners beroofd en geslagen in Maarn; politie zoekt getuigen 25 nov, 12:20
PREMIUM
Afbeelding
Boek Broekbergen gepresenteerd: Eerste exemplaar voor huidige eigenaren 25 nov, 07:32