Fijnstofmeting bij de A12

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De gemeente wil ruim 40.000 euro uittrekken voor een onderzoek naar fijnstof en stikstofdioxide. Het is de bedoeling om op drie plaatsen in Utrechtse Heuvelrug een jaar lang de luchtverontreiniging te meten.

door Michiel Schaaij

Fijnstof en stikstofdioxide worden uitgestoten door autoverkeer en hebben schadelijke gezondheidseffecten. De gemeenteraad drong er eind vorig jaar bij het college op aan om de aanwezigheid van fijnstof in de Heuvelruglucht in kaart te brengen en naar oplossingen te zoeken. De gevoeligste plek is de Hoofdstraat in Driebergen, ter hoogte van snelweg A12. Daar zorgen vooral de dagelijkse files bij de opritten naar de A12 voor klachten. Ook omwonenden van de A12 bij Maarn en Maarsbergen dienden klachten over luchtverontreiniging in bij de gemeente. Hoewel berekeningen van de Omgevingsdienst regio Utrecht (OdRU) uitwijzen dat de landelijke grenswaarden nergens worden overschreden, gaat de gemeente toch een eigen onderzoek opstarten.

Milieuzone

De resultaten van de eigen studie wil het college mogelijk inbrengen bij Rijkswaterstaat. Die zou vervolgens de luchtverontreiniging nabij de snelweg kunnen beperken door op sommige plekken een lagere maximum snelheid in te voeren. Tijdens een persbijeenkomst liet het college vorige week weten, dat er ook wordt nagedacht over extra maatregelen om elektrisch vervoer te bevorderen. In een raadsinformatiebrief wordt daarnaast de instelling van een milieuzone genoemd als optie om de luchtverontreiniging in Utrechtse Heuvelrug terug te brengen.

Vervuilende auto’s

Ook wethouder Bert Homan (VVD) zinspeelde donderdag over de mogelijkheid een milieuzone in te stellen om oude, vervuilende auto’s te weren. Een dag later wees de nieuwe liberale lijsttrekker Rob Jorg dat idee echter nadrukkelijk af. De Heuvelrugafdeling van de VVD wil geen extra milieuregels boven op de landelijke voorschriften, aldus Jorg. Homan benadrukte vervolgens - via Twitter - dat hij slechts de theoretische mogelijkheid had geschetst en tegen de invoering van een milieuzone is.

advertentie
advertentie