Ingezonden: 'Aldi op de Appelgaard'

24 november 2013 om 00:00 Nieuws

Aldi op de Appelgaard: een mooie alliteratie, toch? En niet alleen dat, maar ook een heel mooi plan. Aldi zit op dit moment op de Traaij met een verpauperde uitstraling. Blauw geblindeerde voorkant, waardoor de Traaij, hoofdwinkelstraat van Driebergen richting achterbuurt verschoof.

Het dynamische hart van Driebergen kwam steeds meer in verval. Modezaken, boekwinkels, juweliers gingen failliet en steeds meer panden kwamen leeg te staan. Moedeloosheid nam bezit van de ondernemers en alleen de grote winkelketens als Blokker, Bart Smit en anderen bleven overeind, omdat het hen niet uitmaakt of ze in Driebergen geen geld verdienen, als ze maar naamsbekendheid genereren. De Traaij in Driebergen, ooit een chique winkelstraat in een chique Heuvelruggemeente, te vergelijken met Laren of Haren, is nu verworden tot een tochtig winkelstraatje in een gemeente als Den Helder of andere uithoeken.

Driebergen, dat de potentie had om zich tot de hoofdstad van de Heuvelrug te ontwikkelen, liet zich de kaas van het brood eten door Doorn, het college en de gemeenteraad. Waardoor? Lulligheid, gecombineerd met mondigheid van de verkeerde mensen, de mensen die mondigheid vereenzelvigen protesteren tegen alles wat anderen hebben bedacht.

Met andere woorden: het college en de gemeenteraad zijn in woorden misschien wel dapper (Burgemeester Naafs: ,,En als ze het niet zint moeten ze er maar aan wennen" en wethouder Tim Verhoef: ,,met dit voorstel hoeven ze ook in gewijzigde vorm niet terug te komen"). Einde verhaal vorig jaar december, met het ontwikkelingsplan voor de Appelgaard.

Wat deed het college toen? Niet op zoek gaan naar een beter plan, geen beleid ontwikkelen, maar niets doen; men gaat op hun handen zitten. Wethouder Verhoef wenst een gewijzigd voorstel niet opnieuw in de raad te brengen, want hij wil niet: ,,nog eens afgaan."

John Johannes, de eigenaar van de grond van de Appelgaard, een vervallen gebiedje waar derdehands auto's worden verhandeld in derde hands schuren, is 73 jaar.

Hij wil zijn terrein verkopen aan Aldi, die een prachtig plan heeft om een geweldige oplossing te bieden voor de verpauperde Traaij en de verpauperde Appelgaard. Een prachtige duurzame supermarkt met een omgevingsvriendelijke uitstraling, een grasdak, een goed verlicht parkeerterrein, waar winkelend publiek veilig is en meer parkeerruimte beschikbaar is dan nu in de hele omgeving. Aldi, de eerste grootgrutter na AH in Driebergen heeft daar recht op. De heren Groen en Hunink mogen dan wel beweren dat 'dit dorp al is overbevolkt met supers', Aldi heeft recht op haar positie, zij waren er eerder, dus hoezo : 'nieuwkomers'? Waarom twee AH's, en recentelijk Action en Aldi wegpesten? Aldi zal blijven zitten op de Traaij, al was het alleen maar om de naamsbekendheid. Als ik Aldi was maakte ik van elke dag 'gehaktdag', totdat ik iedereen murw had gebeukt om ze te laten begrijpen dat het Aldi-plan een superplan is.

Als John Johannes, zoals gezegd 73 jaar en nog steeds 'alive and kicking' in de autohandel omdat hij anders van z'n pensioen niet kan leven, onverhoopt omvalt ontstaat voor de gemeente pas echt het probleem. Dan kan de gemeente helemaal niets meer. Dan zullen de erfgenamen zeggen: ,,De prijs waarvoor onze vader het terrein wilde verkopen is belachelijk, dat moet vijftig procent omhoog."

Vervolgens duurt het twintig jaar (schat ik zo) voor de erfgenamen zo oud zijn dat het ze niet meer kan schelen. Ondertussen is het centrum van Driebergen dan vervallen tot de status van het huidige centrum van Maarn: een omheind onkruidveldje met graffiti rondom.

College, gemeenteraad, buurtbewoners van de Appelgaard: denk na. Mondigheid is niet altijd de wijste optie. Lees jullie eigen argumenten nog eens na en vraag je af of die echt hout snijden ten opzicht van het aanbod van John Johannes (eigenaar) en Aldi (een gouden investeerder) Tel je zegeningen, please.

Laat ik de argumenten van de heren Groen en Hunink even langslopen. Lichtvervuiling: Hoezo? In het centrum van een gemeente behoort uitbundige verlichting. Dat nodigt uit en verhoogt de veiligheid. Ja, het trekt verkeer aan. Dat moet ook in het centrum waar we willen dat de middenstand bloeit. Het centrum van Driebergen moet weer tot leven gebracht worden. Het Aldi-plan voorziet hier in. Eenenvijftig handtekeningen. Geronseld zonder argumenten. Ik zou de ondertekenaars één voor één willen vragen of ze weten waarvoor ze getekend hebben en dan kijken wat er van over blijft. Ik adviseer de heren uit het centrum te verhuizen naar een gezapig buitenwijkje, in het centrum van een dynamische gemeente horen zij niet thuis.

Het plan uit december vorig jaar is trouwens nooit in de raad behandeld. De wethouder heeft het voorstel in de commissie besproken en vervolgens besloten het niet door te geleiden naar de raad. Er is dus helemaal geen raadsbesluit geweest en het college heeft vervolgens helemaal niets gedaan. Is dat besturen?

Tenslotte het belachelijke voorstel om er een cultuurhuis te bouwen. Alsof we nog niet genoeg schepen van bijleg in onze gemeente hebben. Ja hoor, zet de subsidiekraan maar weer open, we persen de bevolking nog wel wat verder uit met belastingen en leges.

W.A.V. van Halm

Maarn

advertentie
advertentie