Atelierroute SAD in Driebergen

Nieuws

DRIEBERGEN - De Stichting Ateliers Driebergen (SAD) is bekend van de atelierroute in oktober. De SAD beheert ook ateliers voor beroepskunstenaars aan de Engweg in Driebergen. Dit is te danken aan een groep bevlogen beroepskunstenaars die 25 jaar geleden de stichting oprichtten.

Doel van deze groep was de professionele kunstbeoefening in Driebergen te stimuleren. De huisvesting van drie kunstenaars in de Bosrandschool was net beëindigd. De gemeente bood hierop vier noodlokalen aan op de Engweg. In datzelfde jaar kwam ook een expositieruimte boven de VSB-bank beschikbaar. Dit leidde ertoe dat in 1988 de SAD werd opgericht om de groep een formele basis te verschaffen.

De expositieruimte bood gelegenheid voor tentoonstellingen. In de volgende jaren zelfs achtmaal per jaar. De openingen trokken veel publiek en een vriendennetwerk steunde het werk van de kunstenaars, die met ongelooflijk veel onbetaalde inzet de galerie exploiteerden.

Na 1989 had men contacten met 'De Grijze Steen', voorheen gecensureerde kunstenaars in Praag. Men haalde hen naar Driebergen voor een bijzondere tentoonstelling. Op hun beurt exposeerden de Driebergse kunstenaars in Praag. De contacten in Tsjechië leidden tot de stedenband Driebergen-Semily. In 1998 en 2006 exposeerde een aantal kunstenaars in het Stedelijk Museum van Semily.

Contacten met de beroepsopleiding voor glaskunst in Zelezny Brod resulteerden in een expositie in Sparrendaal in 1999. De expositie 'Op Verzoek' markeerde het vijfjarig bestaan. Elf Nederlandse kunstenaars, elk uitgenodigd door één van de Driebergenaren, toonden werk in de galerie. Echter had de VSB-bank vanaf 1996 andere plannen met de expositieruimte. Met een thematentoonstelling 'Finale' werd dit tijdperk afgesloten.

In 1989 begon de SAD met de Atelierroute. Het aantal deelnemers is inmiddels ruim dertig. De stichting beheert ook nog steeds de ateliers aan de Engweg.

Ook dit jaar is er weer Atelierroute op zaterdag 5 en zondag 6 oktober van 12.00 tot 17.00 uur. Informatie: www.atelierroutedriebergen.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column 11 aug, 16:00
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28