Opa krijgt celstraf voor uitbuiting kleindochter

Nieuws

LEERSUM - Een 50-jarige man uit Wageningen is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk voor het uitbuiten van zijn 10-jarige kleindochter. De rechtbank achtte de man schuldig aan diefstal en mensenhandel.

De man nam zijn kleindochter mee naar een supermarkt in Leersum om samen met hem een winkeldiefstal te plegen. De kleindochter stopte in de supermarkt op aanwijzingen van haar opa levensmiddelen in een trolley. Vervolgens leidde de opa de caissière af en liet hij zijn kleindochter de winkel verlaten zonder de etenswaren af te rekenen.

Uit camerabeelden heeft de rechtbank afgeleid dat de opa vanaf het begin het plan heeft gehad om samen met zijn kleindochter de winkeldiefstal te plegen. De rechtbank vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van zijn overwicht als opa en van de kwetsbare positie van zijn kleindochter. Vooral nu het meisje niet (direct) bij haar ouders opgroeit en volledig aan de zorg van haar oma is toevertrouwd. Ook is er bij het meisje sprake van een laag IQ-niveau en ernstige gedragsproblematiek. Het wordt de man kwalijk genomen dat hij geheel aan de belangen van zijn kleindochter voorbij is gegaan en voor zijn eigen financieel gewin de geestelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid van zijn kleindochter heeft geschonden.

De rechtbank heeft een lagere gevangenisstraf opgelegd dan door de officier van justitie werd geëist omdat de man voor het witwassen van geld is vrijgesproken. De man had bij zijn aanhouding ruim 11.000 euro op zak, maar er is geen overtuigend bewijs dat het geld afkomstig was van een misdrijf.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 14 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 20 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52