Opa krijgt celstraf voor uitbuiting kleindochter

Nieuws

LEERSUM - Een 50-jarige man uit Wageningen is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk voor het uitbuiten van zijn 10-jarige kleindochter. De rechtbank achtte de man schuldig aan diefstal en mensenhandel.

De man nam zijn kleindochter mee naar een supermarkt in Leersum om samen met hem een winkeldiefstal te plegen. De kleindochter stopte in de supermarkt op aanwijzingen van haar opa levensmiddelen in een trolley. Vervolgens leidde de opa de caissière af en liet hij zijn kleindochter de winkel verlaten zonder de etenswaren af te rekenen.

Uit camerabeelden heeft de rechtbank afgeleid dat de opa vanaf het begin het plan heeft gehad om samen met zijn kleindochter de winkeldiefstal te plegen. De rechtbank vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van zijn overwicht als opa en van de kwetsbare positie van zijn kleindochter. Vooral nu het meisje niet (direct) bij haar ouders opgroeit en volledig aan de zorg van haar oma is toevertrouwd. Ook is er bij het meisje sprake van een laag IQ-niveau en ernstige gedragsproblematiek. Het wordt de man kwalijk genomen dat hij geheel aan de belangen van zijn kleindochter voorbij is gegaan en voor zijn eigen financieel gewin de geestelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid van zijn kleindochter heeft geschonden.

De rechtbank heeft een lagere gevangenisstraf opgelegd dan door de officier van justitie werd geëist omdat de man voor het witwassen van geld is vrijgesproken. De man had bij zijn aanhouding ruim 11.000 euro op zak, maar er is geen overtuigend bewijs dat het geld afkomstig was van een misdrijf.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 10 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 20 uur geleden