Per fiets naar fairtrade-koffie

18 juni 2013 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug was altijd al populair, maar krijgt komende zaterdag een originele impuls. Dan houdt burgemeester Frits Naafs drie nieuwe fietsroutes ten doop die langs horecabedrijven voeren waar fairtrade-producten verkrijgbaar zijn. Dankzij de uitgekiende routes worden de fietsmogelijkheden in deze gemeente op aantrekkelijke wijze gecombineerd met de fairtrade-doelstellingen. Jetty Becking uit Driebergen, die de fietsroutes heeft ontworpen, vertelt er over.

door Jan de Beer

,,De gemeente Utrechtse Heuvelrug draagt nu voor het tweede jaar de titel Fairtrade Gemeente”, zegt ze. ,,Inmiddels zijn we een nieuwe fase ingegaan waarbij de werkgroep Fairtrade telkens een bepaald aspect probeert te benadrukken en een groep er uit te lichten. Er zijn hier allerlei horecabedrijven die iets met fairtrade doen, maar niet iedereen weet dat. Zo'n fietsroute is dus een mooie manier om het onder de aandacht te brengen.”

Het idee is door Jetty Becking samen met Marijke Egelie ontwikkeld, en Mieke Bloemen zorgde voor de visualisering van de routes. ,,Er zitten zo'n twaalf 'stops' in de routes waar men koffie, thee, ijs, sap of een broodje met Fairtrade-beleg kan gebruiken”, vertelt Becking. ,,Nog mooier zou het zijn als er ook complete fairtrade-diners beschikbaar waren, maar zo ver zijn we nog niet. Het gaat bij de 'knooppunten' in de routes voornamelijk om horecabedrijven maar er zijn ook twee viswinkels bij, die gecertificeerde vis verkopen, en twee wereldwinkels.”

Jetty Becking is persoonlijk op de fiets gestapt om de tochten uit te stippelen en de bedrijven te bezoeken. Dat resulteerde in drie verschillende routes: één gaat richting Maarn en Driebergen, de tweede richting Leersum en Amerongen en de derde is een combinatie van die twee.

De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV in Doorn en bij recreatiecentrum Het Grote Bos. Volgens Jetty Becking is deze gemeente zeer actief met fairtrade bezig. ,,Burgemeester Naafs is in gesprek met allerlei andere gemeenten, waarbij het doel is om de gehele provincie Utrecht tot fairtrade-provincie uit te roepen,” zegt ze. Naafs is volgens haar dan ook de aangewezen persoon om het startschot te geven voor de eerste fietsers die de routes gaan volgen.

Dat gebeurt zaterdag rond 11.00 uur op het plein van het Cultuurhuis in Doorn waarbij ook een vertegenwoordiger van de Koninklijke Horeca Nederland aanwezig zal zijn. Overigens wordt er volgens Becking ook al weer over andere projecten nagedacht. Er zit bijvoorbeeld een modeshow in de planning waarbij het belang van 'eerlijke kleding' zal worden belicht. ,,Fairtrade begint steeds meer te leven, en dat willen wij natuurlijk zo veel mogelijk stimuleren”, aldus Jetty Becking.

advertentie
advertentie