Bouw duurzame huizen gestart aan Zuiderplantsoen

8 juli 2010 om 00:00 Nieuws

De doelstelling van de woningbouwcoöperatie is om bij te dragen aan de verbetering van het milieu, het terugdringen van het energiegebruik met als resultaat beperking van de totale woonlasten. De voorspelling is dat door de toenemende energiekosten deze –zonder maatregelen- een groter deel dan de huurlasten zouden opleveren. Aan het Zuiderplantsoen zullen acht zogenaamde duplexwoningen worden gesloopt en vervangen worden door 5 duurzame nieuwbouwwoningen.

DRIEBERGEN - Vorige week is officieel het startsein gegeven voor de bouw van vijf nieuwe duurzame eengezinswoningen aan het Zuiderplantsoen in Driebergen. Het is een project van Heuvelrug Wonen waarbij beoogd wordt het duurzaam bouwen te realiseren zowel in nieuwbouw als bestaande woningen.

door Ad Bom

Tijdens een speciale bijeenkomst werd het startsein voor het project gegeven. Eind deze week wordt met de sloop begonnen een zal de nieuwbouw in de praktijk starten.

Verwacht wordt dat deze woningen in mei 2011 kunnen worden opgeleverd. Peter Felix- vastgoedmanager van Heuvelrug Wonen vertelde wat er allemaal gaat gebeuren. In de nieuwe eengezinswoningen zal de energieprestatie aanzienlijk lager liggen dan de wettelijk eisen. Dit wordt bereikt door een aantal maatregelen.

Engergiegebruik

Uitgangspunt: het zo min mogelijk energiegebruik. Er zal gebouwd worden zonder dakkapellen voor zo min mogelijk met het buitengebeuren. Er komt zwaardere isolatie voor de muren, het dak en de vloer. De warmte blijft dus in de woning. Het warmwaterapparaat wordt zo dicht mogelijk bij de douche en de keuken geïnstalleerd om warmte verlies te voorkomen. Om het wegstromen van warm douchewater te voorkomen wordt het douchewater via een warmtewisselaar afgegeven aan het verse douchewater alvorens in het riool te verdwijnen. Er komt vloerverwarming, waardoor het water van de centrale verwarming lager van temperatuur kan zijn. Op het dak vindt een gedeeltelijke vervanging van pannen door zonnepanelen plaats.

Daarna was het woord aan wethouder Tim Verhoef die de woningbouwcoöperatie prees voor het initiatief dat door de Provincie en Gemeente van harte werd ondersteund. Later gaf hij het officiële startsein door het onthullen van een bord waarop de gegevens van de nieuwbouw staan.

Cora Gijswijk sprak namens de Provincie een wees erop dat het project van duurzaam bouw intensief door de Provincie werd ondersteund. Ten slotte stelde Richard Koolos van ABN/AMRO dat de bank door een gunstige lening het project mogelijk had gemaakt om het duurzaam bouwen te bevorderen.

Toekomst

In de toekomst zal moeten blijken of alle verwachtingen van energie-en kostenbesparingen uitkomen. Op dit moment is nog geen indicatie te geven hoeveel huur de nieuwbouwwoningen moeten opbrengen.

advertentie
advertentie