Drie generaties transport-bedrijf Van Brenen & Zn.

20 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Wijnanda van Brenen is goed op de hoogte van de geschiedenis en wortels van het bedrijf dat haar opa oprichtte. Niet alleen omdat ze nu samen met haar broer John de zaak runt, maar ook omdat ze van jongs af aan altijd midden in de bedrijvigheid zat. Bovendien hebben ook haar broers, zus, vader, ooms en tantes een schat aan informatie over hoe het bedrijf vroeger reilde en zeilde. Opa Marinus van Brenen heeft het fundament gelegd voor het huidige allround transportbedrijf. De laatste twee jaar van de oorlog werkte hij bij het Rode Kruis. Er moesten evacués worden vervoerd en zieken en gewonden naar doktoren en ziekenhuizen gebracht. Omdat er het laatste jaar van de oorlog geen man tussen de 15 en 65 jaar meer zonder papieren op straat mocht komen werd het Rode Kruis ook ingeschakeld voor het halen van eten uit de centrale gaarkeuken in Maarsbergen. Opa Marinus was van de partij. Dat de aanschaf van paard en wagen hiervoor later de start van zijn eigen bedrijf zou betekenen kon hij nog niet bevroeden. Want na de bevrijding nam hij het paard over, en pakte al het denkbare werk aan om brood op de plank te krijgen voor zijn vier kinderen en vrouw. Je kan het zo gek niet bedenken of opa van Brenen vervoerde het: hout rijden, aardappels halen, varkens naar de slager, materiaal voor aannemers, een verhuizing regelen, bomen uit het bos slepen, mest uitrijden bij boeren, en putten leeghalen. Ook verkocht hij zand en grind.

DOORN - In een modern gebouw aan de Velpereng zit Van Brenen & Zn. Hun groene vrachtwagens rijden door heel Nederland en geven reizende Heuvelruggers een gevoel van thuis bij het zien ervan. Van Brenen & Zn bestaat deze maand 65 jaar en is specialist op het gebied van verhuizingen, transporten en containers. door Rose Carry Lokin

In 1957 verruilde hij het paard voor een vrachtauto en Transportbedrijf M.J.Van Brenen & Zn was een feit. Inmiddels was het ook een echt familiebedrijf geworden. ,,In de jaren 50 stapten Ome Wijnand, ome Ton en ome Kees en tante Els bij het bedrijf in. Mijn vader Jan startte op 17 jarige leeftijd en zat op de vrachtwagen,” aldus Wijnanda. Het bedrijf dat aan huis zat aan de Van Bennekomweg bracht een hoop aanloop en gezelligheid. ,,Elk vrij moment ging ik met mijn vader mee in de vrachtwagen. Dat vond ik heel stoer. Ik was het enige meisje tussen allemaal mannen.”

Een vrachtwagenrijbewijs heeft Wijnanda niet. ,,Maar ik heb heel wat dozen ingepakt en gesjouwd tijdens verhuizingen,” weet ze te vertellen. Midden jaren negentig namen Wijnanda en haar broer John het stokje over. ,,John hielp vaak tante Nanny mee in de kledingzaak aan de Van Bennekomweg en stond op markten en braderieën. Toch koos hij voor de auto’s. Hij is altijd al gek geweest op alles wat rijdt.”

2005 was een spannend jaar voor de Van Brenens. Na jarenlang op de Van Bennekomweg te hebben gezeten verhuisde het bedrijf naar de Velpereng. In het moderne pand herinnert bij binnenkomst een replica van paard en wagen nog aan de begintijd van het bedrijf. Oprichter opa Marinus en oma Wijntje van Brenen hebben ook een prominente fotoplek bij de entree gekregen. Inmiddels zijn alle ooms met de VUT, maar het familiegevoel blijft. Vader Jan, ook gepensioneerd, loopt bijna dagelijks nog even binnen. ,,Tegenwoordig noemen mensen mij de oude Van Brenen,” laat hij even weten. Sommige personeelsleden werken al jaren bij het bedrijf. ,, Jan Lagewij, Louis Jansen, Anton de Graaff en Willy van Gent bijvoorbeeld. Dat geeft een goed gevoel. Je kan altijd van ze op aan, en dingen uitleggen hoeft niet.”

advertentie
advertentie