Coalitie presenteert programma: SamenWerk in Uitvoering

Nieuws

De drie lijsttrekkers van de coalitiepartijen, Elisabeth van Oostrum (D66), Roy Pamboer (VVD) en Hans Waaldijk (GroenLinks/PvdA) zijn in hun nopjes met het programma voor de komende vier jaar. ,,De bezuinigingen werpen zeker een schaduw op de komende jaren. De tijd van leuke dingen is voorbij. Toch staat er een goed programma”, vertelt Pamboer. De partijen gaan uit van een flinke bezuinigingsopdracht. Pamboer: ,,We rekenen erop dat we vanaf 2015 jaarlijks 7 miljoen minder hebben dan nu. De komende jaren zullen we echter al starten met bezuinigen. Te beginnen met een pakket maatregelen waarin we 4 miljoen besparen in de komende vier jaar. We zetten in dit bezuinigingspakket vooral in op efficiency en op het versoberen van zaken. Alles wordt hierin meegenomen, dat kan gewoon niet anders. Wat dat betreft was het dus niet moeilijk om tot een akkoord te komen. Alleen onderwijshuisvesting en minimabeleid worden ontzien, dat hadden we vooraf al bepaald.”

HEUVELRUG - De coalitiepartijen VVD, GroenLinks/PvdA en D66, hebben het programma ‘SamenWerk in Uitvoering’ gepresenteerd. De drie partijen zijn dik tevreden. Het CDA laat voor het eerst van zich horen als oppositiepartij. ,,Het gepresenteerde programma geeft geen duidelijke visie op de bezuinigingen. De coalitie schuift ze met een bulldozer vooruit”, aldus CDA-voorman Henk Veldhuizen. ,,Onzin”, stelt Hans Waaldijk van coalitiepartij GroenLinks/PvdA. ,,Wij schuiven de zaken juist niét vooruit.”

door Paul Nolens

Van Oostrum ziet genoeg van het partijprogramma van D66 terug in het akkoord. ,,Het dorpsgericht werken en het verbeteren van de dienstverlening is nadrukkelijk opgenomen in het programma. Daar hebben wij op ingezet.” Samenwerken met de inwoners staat voor de drie partijen centraal. Waaldijk: ,,We zullen niet elk besluit voorleggen aan de inwoners, maar we zullen de mensen zeker betrekken bij het uitvoeren van het beleid. We willen herkenbaar en aanspreekbaar zijn in de dorpen.” Pamboer vult aan: ,,Mensen moeten meedenken, meepraten en meehelpen. Het moet samen gebeuren.” In de aanloop naar de verkiezingen werd de OZB (Onroerend Zaak Belasting) vaak besproken. In het programma komt het dan ook aan bod. ,,In principe wordt de OZB jaarlijks met de inflatie-correctie verhoogd. Maar incidentele verhogingen zijn mogelijk”, zo melden de partijen in het programma.

Het CDA zegt in een persbericht geschokt te zijn. ,,De coalitie levert een kleurloos programma waarin het maken van belangrijke keuzes uit de weg wordt gegaan.”

:

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19
Afbeelding
GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen 27 jan, 15:33