Jeugdgemeenteraad weer bijeen

Nieuws

Elke school werd vertegenwoordigd in de jeugdgemeenteraad door twee fracties, elk bestaande uit drie leden, die hun plan gebaseerd op Natuur&Milieu of Sport&Spel moesten verdedigen. Voor het winnende plan stelt de gemeente een budget beschikbaar van €2500,- om dit plan ook daadwerkelijk uit te voeren. Vooraf hadden de scholieren bezoek gehad van enkele raadsleden die hen hielpen met de voorbereidingen en uitwerking van de plannen. Net als in een echte gemeenteraadsvergadering werd de vergadering voorgezeten door de burgemeester. In deze vergadering was Karlijn Veldhuizen van De Merseberch de jeugdburgemeester, waarbij zij werd geassisteerd door burgemeester Frits Naafs.

DOORN - Voor de derde keer werd afgelopen maandag in het Cultuurhuis een jeugdgemeenteraad gehouden. Dit keer voor de groepen 7 en 8 van vier basisscholen. De deelnemende scholen: De Dolfijn uit Driebergen, De Merseberch uit Maarsbergen, De Wijjngaard uit Doorn en De Schakel uit Leersum.

door Rob Verbraak

De fracties kregen eerst allemaal gelegenheid om hun plannen te presenteren. Drie van de vier deelnemende scholen hadden elk twee plannen uitgedacht. De Merseberch werd vertegenwoordigd door Kids for Green, met het plan voor een nieuwe buitenspeelplaats in Maarsbergen en Fun Town met het plan voor een speeltuin op het schoolplein. De Schakel werd vertegenwoordigd door de Survival Partij met het plan voor een survival baan in Leersum en Daniëlle met het plan voor minder overlast van hondenpoep. De Wijngaard werd vertegenwoordigd door Groen Nederland met het plan voor het ophalen van plastic en Spelen is Gezond met het plan voor speeltoestellen op de Keizerswei. Na deze presentaties was er gelegenheid voor de leden van de raad om vragen te stellen. De meeste vragen gingen over de haalbaarheid en de kosten van de gepresenteerde plannen. De jeugdburgemeester zorgde ervoor dat iedereen de tijd kreeg voor het stellen en beantwoorden van vragen. Na deze vragenronde kregen alle fracties nog één keer gelegenheid om hun plannen nader toe te lichten. Hierna kon er door de vierentwintig jeugdgemeenteraadsleden schriftelijk gestemd worden over welk plan uiteindelijk het beste is. Na de eerste stemronde bleven er twee plannen over, het plan van de Survival Partij en dat van Spelen is Gezond. Uit de tweede stemronde moest de uiteindelijke winnaar naar voren komen. De volle publieke tribune met scholieren probeerde met gezang hun voorkeur kenbaar te maken. Na telling van de uitgebrachte stemmen was het een gelijkspel en moest een derde stemronde de beslissing brengen. Het plan van de Survival Partij kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus en zal dus uitgevoerd gaan worden. ,,Het is ontzettend belangrijk om scholieren op deze manier kennis te laten maken met de gemeentelijke politiek. Ook volgend jaar zullen we daarom weer een jeugdgemeenteraad gaan organiseren”, aldus Naafs aan het einde van deze vergadering.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19
Afbeelding
GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen 27 jan, 15:33