Kamermuziek in de Kapel

15 april 2010 om 00:00 Nieuws

Lenette Paauw (fluit), Jaap Wiersma (piano), Rob van Dopperen (altsaxofoon) en Arie Nennie (hoorn) brengen hun favoriete muziekstukken van onder andere Mozart, Franz Strauss, Poulenc en Satie. Het is een collage van verschillende werken die soms in bijzondere combinaties van muziekinstrumenten wordt uitgevoerd. ,,Het wordt dus heel afwisselend zowel doordat er muziek ‘door de eeuwen’ heen gespeeld wordt als door verscheidenheid in de klankkleur van de muziekinstrumenten.”

Gevorderde amateurs brengen concert MAARN - ,,Je studeert thuis zulke mooie muziek in, dat wil je breder laten horen”, vat Lenette Paauw de motivatie van de vier Maarnse musici die een gezamenlijk concert verzorgen samen. ,,Bovendien bouw je zo ervaring op met optreden.” Op 1 mei is het zover, dan zal in de Kapel een zeer gevarieerd klassiek kamermuziekprogramma ten gehore worden gebracht door de amateurmusici, die het doorsnee amateurniveau duidelijk ontstegen zijn.

door Monique José Timmermans

,,Het is een langgekoesterde wens van mij om het Quintet in Es van Mozart te spelen. Tot nu toe heb ik alleen met blazers en piano opgetreden. Nu zijn er strijkers bij de begeleiding betrokken. Een nieuwe ervaring, er is heel wat uurtjes geoefend om het resultaat naar een hoog niveau te brengen”, aldus Arie Nennie, die in diverse orkesten en ensembles heeft gespeeld. Op dit moment is hij hoornist in Harmonieorkest Manderen en in het Zeister Philarmonisch Orkest.

Behalve het enthousiasme voor muziek is het Harmonieorkest Manderen een bindende factor. Op Jaap Wiersma na spelen alle musici daarin. ,,Met het orkest treden we ook op, dat is echter een totaal andere ervaring. In een orkest ben je een klein onderdeel, als solist is je eigen inbreng natuurlijk veel groter.”

Ook in andere samenstellingen treedt het viertal op. Zo plezieren Jaap Wiersma en Lenette Paauw de bewoners van verzorgingshuizen regelmatig met hun muziek. ,,Je hebt het dan wel over een heel ander repertoire dan tijdens het concert op 1 mei.” Wiersma begeleidt daarnaast nog diverse ander musici op het podium. En Rob van Dopperen is onder andere bekend als lid van het saxofoon kwartet Funny Wood.

Het doel van het concert is om dorpsgenoten en andere muziekliefhebbers te laten genieten van hun muzikale vaardigheden en van prachtige composities. ,,Wie weet zetten we nog andere inwoners aan tot het deelnemen in een dergelijk project en kunnen we het op die manier een vervolg geven.”

De organisatie is in handen van Eric Mirer en Annelies Wiersma. Mirer: ,,Het idee werd gevoed door de concertserie in de Theresiakerk. Daarbij aansluiten was niet mogelijk, tot ver vooruit is dat programma vastgelegd. Wij denken dat er ruimte is voor onze opzet. Het is een heel boeiend, maar ook spannend avontuur waarin we gestapt zijn. Je loopt tegen veel dingen aan. We zijn blij met de Kapel, het is laagdrempelige locatie met een mooie klank.”

u Het concert duurt van 15.00 uur tot 17.00 uur. Onderbroken door een pauze. De toegang is gratis. Kapelweg 45, Maarn. Inlichtingen: Eric Mirer, tel. 0343-442995; e-mail: eric.mirer@hetnet.nl

advertentie
advertentie