Weer meer valwild op de Heuvelrug

1 april 2010 om 00:00 Nieuws

De Valwildregeling in de provincie Utrecht is hét voorbeeld voor het hele land had ik eens vernomen. Met de lente op komst en de veiligheidsrisico’s die wilde dieren op de Utrechtse Heuvelrug dan extra lopen is het een geschikt tijdstip weer eens op bezoek te gaan bij BOA Kors Pater, provinciaal coördinator Valwildregeling Utrecht. Kors is bekend als jachtopzichter en hij is tevens verbonden aan Landgoed Maarsbergen. ,,Ja, een enkele keer krijg ik een telefoontje uit een andere provincie, alleen in Gelderland bestaat een vergelijkbaar gecoördineerd optreden en verder zijn Brabant en het Gooi in een opstartfase. In 2008 zijn 329 dode reeën opgespoord en geregistreerd. Vorig jaar liep de teller door tot 364 en op de eerste lentedag dit jaar lag de stand al boven de 100. Binnen het relatief kleine oppervlak van ons Nationaal Park (en naaste omgeving) ten opzichte van de gehele provincie werden in 2009 toch 152 reeën in ons gebied slachtoffer in het verkeer. De coördinator wijt de toename aan de algemene stijging van de recreatiedruk en de uitwassen daarbinnen in het bijzonder.“

Loslopende honden

Negentig procent van de bezoekers houdt zich keurig aan de regels, maar de overige tien procent verpest het. Hij beschrijft een voorbeeld van een dropping, waarbij ’s nachts, na een waarschuwing de jongelui een paar honderd meter verder toch weer uit de auto werden gezet. De grootste kans op ongelukken geven de loslopende honden, die het reewild verstoren en er achter aan gaan jakkeren. Verder voert de toezichthouder aan dat het steeds drukker wordt in het bos. Vanwege de 24-uurs-economie en daarmee gepaard gaand autoverkeer is het geen uur van de nacht meer rustig. Nog niet zo lang geleden werd alleen in het weekend in het bos gerecreëerd. Nu kom je ’s ochtends trimmers en mountainbikers tegen en wordt iedere dag, zo gemiddeld vanaf de middag volop gewandeld. Kors spreekt daarnaast zijn waardering uit over de unanieme, overal beborde toegangsregeling sinds vorig voorjaar. Het ene loket voor aanvragen van grote groepen recreanten laat overigens nog op zich wachten.

Niet alleen reeën

Alhoewel de Valwildregeling alleen voor reeën bedoeld is worden steeds meer andere aansprekende dieren bij Kors of één van zijn 27 assistenten in de provincie aangemeld. Tijdens het gesprek komt een telefoontje binnen over de das die de avond tevoren is ‘opgeraapt’. In 2010 zijn er in de nabijheid al zes verongelukt. ,,Ze zwerven nu steeds verder van de bekende burchten. Van overal op de Heuvelrug hoor ik ervan, er kunnen er wel meer dan veertig zijn”. Verder krijgen we per jaar drie tot vier dode boommarters binnen. Soms ook een ander klein roofdier uit die categorie. Al deze kleine zoogdieren gaan via een deskundige mee voor onderzoek naar de VZZ, Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming. Alle data per dier (vindplek, sexe, leeftijd, doodsoorzaak enz) gaan naar de provinciale Faunabeheerseenheid (FBE). De FBE gebruikt dit materiaal ter ondersteuning van hun Faunabeheersplan.

Tekst en foto: Kees de Kroon

advertentie
advertentie