Olympische Spelen voorbij

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Nog nooit heb ik zoveel patriottisme meegemaakt als in Canada. Alle mannen, vrouwen en kinderen lopen met CANADA op hun kleding, in roodwitte kleuren, met de Canadese vlag over de schouder of op het gelaat gedrukt. Inwoners van Europese, Aziatische of Indische afkomst zijn daarin niet onderscheidend. Sport is van en voor iedereen.

Laatste bijdrage Hans van Zetten uit Vancouver Hans van Zetten uit Leersum was als televisiecommentator van NOS Studio Sport in Vancouver. Wekelijks informeert hij De Kaap/Stichtse Courant over zijn belevenissen tijdens de Olympische Winterspelen in Canada. Zijn laarste bijdrage vanuit Vancouver.

De Olympische Winterspelen van Vancouver bereiken op de laatste dag het sportieve hoogtepunt met de ijshockeyfinale Canada tegen USA. Een prestigekwestie tussen twee buurlanden, vergelijkbaar met de WK voetbalfinale Nederland tegen Duitsland.

Mijn taak als commentator zat er zaterdagavond op na het Gala, waarin de medaillewinnaars in het kunstrijden en ijsdansen nog eenmaal op het ijs kwamen. Een schitterend schouwspel. De NOS zond er zondagmiddag hoogtepunten van uit. De ode van Canadese Joannie Rochette aan haar overleden moeder Thérèse met een vrije kür op het lied van Céline Dion “Vlieg, vlieg, klein vleugeltje” zal ik nooit meer vergeten.

IJshockey

Naast collega commentator Jeroen Grueter woonde ik woensdag de kwartfinale ijshockey tussen Canada en Rusland bij. Wat een spektakel! Ruim 18.000 uitzinnige fans. IJshockey is een grote sport hier en de reputatie van de natie stond op het spel.. De 7-3 eindstand was voor de russen vernederend en gaf de Canadezen zelfvertrouwen.

De Nederlandse ploegenachtervolgers in de Olympic Oval lieten zich onder mijn oog de finaleplaats ontglippen. ,,Te veel arrogantie, waardeloos,” sprak Erben Wennemars aan mij uit. Brons met een nieuw Olympisch re cord op zaterdag, bewees het gelijk van de oud-schaatser. Hier in Canada heet langebaanschaatsen longtrack speed skating. De belevingswaarde is niet te vergelijken met shorttrack speed skating. Vrijdagavond was ik daarvan voor de tweede keer getuige in de Pacific Coliseum. Wat een sensatie, geweldig. Als toeschouwer vliegt de adrenaline door je lijf. Deze sportdiscipline verdient meer aandacht in ons land.

Chef NOS sport, Maarten Nooter, heeft voor zijn vertrek terug naar Hilversum met mij de afspraak gemaakt, dat hij op de volgende Winterspelen weer naast me komt zitten op de commentaarpositie. Een veelbelovende uitspraak. Mijn tiende Olympische Spelen (6 x zomer plus 4 x winter) zit er wel op, maar is vooralsnog niet mijn laatste. Eerst nog de zomerspelen van London in 2012, pas daarna komen de winterspelen van Sotsji in zicht.

Voorrecht

Ja, ik besef mijn bevoorrechte positie als sportverslaggever. Sport is educatief en verbindt. Sport is gezond en grensverleggend. Sport brengt veel talent tot ontwikkeling. Mijn talent is het duiden van televisiebeelden over artistieke sporten. Ik hoop dat u ervan hebt genoten. Spreek me er gerust op aan als ik deze week weer boodschappen doe in Leersum.

advertentie
advertentie