‘Volop genieten van geweldige sport’

Nieuws

,,Het Olympisch kunstrijden in Vancouver wordt een sportieve ramp voor Rusland. Vanaf 1964 domineert dit land het kunstrijden voor paren. In de Pacific Coliseum van Vancouver was er zelfs geen podiumplaats voor dit sportland. China en Duitsland lieten het niet toe. Deze trendbreuk is voortgezet bij de mannen. Titelveverdediger Yvgeni Pluschenko uit Sint Petersburg moest zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Evan Lysacek. En ook in het ijsdansen, sinds 1976 een Olympische discipline, is de Russische hegemonie doorbroken. Dan blijft er niet veel meer over voor het land waar de beste trainers en choreografen vandaan komen. Die zijn na het vallen van de Muur massaal naar het buitenland getrokken, vooral naar de Verenigde Staten, waar kunstrijden en ijsdansen grote televisiesporten zijn. Daar valt immers een boterham te verdienen. Alleen de kunstrijprofessor Alexei Mishin, trainer van Pluschenko, en trainster Tamara Moskvina van het paarrijden blijven achter en vertegenwoordigen de tanende glorie van het Russische kunstrijden. Dagelijks wandel ik vanaf mijn hotel aan de Burrard Street naar het NOS hoofdkwartier in het Internationaal Broadcasting Centre.De emails beantwoorden, dan wedstrijd voorbereiden en vervolgens per pendelbus naar mijn commentaarpositie in de Pacific Coliseum. Heerlijk om daar temidden van 14.000 enthousiaste toeschouwers te kunnen werken. Inmiddels heb ik ook wat andere sporten kunnen bezoeken. Vorige week woensdag de Richmond Olympic Oval waar die dag de mannen 1000 meter reden. Mooie hal, 7000 toeschouwers met oranje als dominante kleur. Groothuis, Tuitert en Kuipers bleven net naast het podium. Uit die teleurstelling putte Mark Tuitert dit weekeinde de kracht om de 1500 meter te winnen. Dat is individuele topsport pur sang. Je moet het helemaal zelf doen. En er zijn altijd meer dalen dan pieken. Maar uitgesteld genoegen smaakt beter en duurzamer, zeg ik altijd. Tuitert zal deze race dan ook zijn levenlang niet meer vergeten. Afgelopen zaterdag was ik ook vrij en nam de kans om naar Whristler te gaan. Twee en een half uur bussen later stond ik bij de Olympische skischansen. Heldere lucht, de zon scheen, nauwelijks wind. Ideaal weer voor de 50 springers. Voor de eerste keer in mijn leven zag ik de skispringer in levende lijve in actie. Een indrukwekkend schouwspel met Simon Ammann als grote winnaar. 144 meter overbrugde deze skispringer uit Zwitserland.

Wekelijkse bijdrage NOS-commentator Hans van Zetten uit Leersum is als televisiecommentator van NOS Studio Sport in Vancouver. Wekelijks informeert hij De Kaap/Stichtse Courant over zijn belevenissen tijdens de Olympische Winterspelen in Canada.

Het is nu maandagmiddag 13.00 uur. Het is dan al 22.00 uur in de avond in Leersum, ruim voor de redactiesluiting van De Kaap. De tweede en laatste week van de Winterspelen zijn begonnen. Het is volop genieten van geweldige sport. Mijn werkprogramma bevat nog vanavond de finale ijsdansen, morgen de korte kur vrouwen en donderdag de lange kur. Zaterdag vindt het Gala der Kampioenen plaats. De top vijf in elke discipline tonen dan hun kunnen zonder jury en regels. Daar tussen door is er nog tijd om een belangrijke ijshockeywedstrijd te bezoeken en de finale freestyle aerials voor vrouwen mee te maken. Maar ook de ploegenachtervolging schaatsen wil ik niet missen. Ja, deze week heeft nog veel sportbeleving in petto.

Politiek gezien leven we ook in enerverende tijden. Op de eerste Olympische wedstrijddag ontmoette ik premier Balkenende op onze commentaarpositie. Is dat nu zijn afscheidsbezoek geweest? In Utrrechtse Heuvelrug neemt de verkiezingskoorts toe. Dit is mijn laatste week als gemeenteraadslid. Met gepaste trots kijk ik terug. Er is toekomstgericht gemeentelijk sportbeleid ontwikkeld en ook jeugd en onderwijs krijgen nu de noodzakelijke aandacht. Aanstaande woensdag kunnen we daar in onze gemeente voor kiezen. Ik zal dat beslist doen. U toch ook?”

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 23 uur geleden
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48
Afbeelding
‘Fantastisch om mensen zo te zien genieten’ 3 aug, 07:30