Jongste raadslid nu jongste lijsttrekker

Nieuws

De geboren en getogen Ameronger kwam voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2002 voor het eerst in aanraking met lokale politiek. ,,Er werd mij gevraagd of ik een poster wilde maken voor een verkiezingsdebat. Ik ben toen uit interesse gaan kijken bij het debat en het sprak me eigenlijk wel aan. Ik heb toen de stemwijzer ingevuld en ik kwam bij de SP uit. Vervolgens ben ik me in de partij gaan verdiepen en ik kon me erg goed vinden in de partijstandpunten. In 2003 ben ik lid geworden van de partij.”

Wat goed is, komt snel. Dat moeten ze bij de Socialistische Partij (SP) gedacht hebben. Jasper van Geijtenbeek is net een jaar raadslid en trekt nu al de kar van de socialisten. ,,Toen mij werd gevraagd of ik lijsttrekker wilde worden zei ik niet direct ja, maar op een gegeven moment dacht ik: waarom niet? Het is erg snel gegaan maar als je je actief toont bij de partij dan zit je er snel bij. Ik vind het heel bijzonder maar vooral interessant en leuk.” door Paul Nolens

Ad Schiedon

De stap naar de lokale tak van de SP maakte de 26-jarige Ameronger in 2005. ,,Mijn voorganger Sjoerd Uitslag benaderde me voor een plekje op de lijst. Bij de vorige verkiezingen stond ik op plek 16, onverkiesbaar dus. We haalde twee zetels die door Ad Schiedon en Sjoerd Uitslag bezet werden. Sjoerd verhuisde in 2008 en toen kwam het bestuur bij mij terecht. Ik zat al in de commissie Samenleving dus had wel wat politieke ervaring opgedaan. Sinds september 2008 zit ik naast Ad Schiedon in de raad. Na de verkiezingen moeten we het zonder hem doen. Het is een zware erfenis maar we kunnen altijd nog een beroep doen op de kennis van Ad. Ik hoef ook helemaal geen nieuwe Ad Schiedon te worden, ik wil gewoon op een goede manier de SP-boodschap uitdragen. Volgens mij verwacht ook niemand van me dat ik zijn bijzondere manier van politiek bedrijven ga kopiëren.”

De jonge socialist trekt als raadslid graag de dorpen in. ,,Alleen maar rapporten en nota’s lezen om in de raad mijn stukjes te doen lijkt me veel te saai. Ik wil juist de straat op, om te horen wat er leeft bij mensen. Dat maakt het raadswerk zo leuk. Ik wil laten zien dat politiek voor jongeren ook heel leuk kan zijn. Ik vind het juist goed dat ik als 26-jarige in de raad zit, het is nu eenmaal een wat oudere gemeente. Mijn collega-raadsleden nemen me ook gewoon serieus, ik ben niet het jochie van de raad.”

Scouting

Het sociale leven van de SP’er speelt zich voor een groot deel af bij Scoutinggroep Zuylenstein. ,,Ik zit in de leiding van de scoutinggroep. Daarnaast zit ik in de organisatie van de Leersumse speelweek, die dit jaar weer doorgaat. Verder hou ik geen tijd over voor meer vastigheid in het verenigingsleven.” Dat de SP-voorman in de zorg werkt mag geen verrassing heten. Van Geijtenbeek werkt dagelijks met mensen die hulp hard nodig hebben. ,,Ik werk als begeleider met verstandelijk beperkten, bij een zorginstelling in Huis ter Heide. Het is werk op onregelmatige tijden, ik plan het altijd om mijn raadswerk heen, dat kan ik makkelijk combineren. In de toekomst zie ik mijzelf wel lesgeven op een beroepsopleiding voor de zorg.”

In de toekomst ziet de Ameronger ook zeker een rol weggelegd in de politiek, misschien zelfs in Den Haag. ,,Voorlopig houd ik het gewoon bij lokale politiek, maar ik sluit niet uit dat ik ooit de landelijke politiek in ga. Ik vind het nu ook heel interessant wat er allemaal bij het lijsttrekkerschap komt kijken. Er gaat een wereld vol debatten, interviews en andere promotieactiviteiten voor me open.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04
Afbeelding
Officieel watertekort door droogte, verdeelplan treedt in werking 3 aug, 17:48