Twintig jaar handwerk- winkel ’t Bolleke

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Ik stop op het moment dat ik het leuk vind. Beter kan niet,” zegt Betsie die twee decennia geleden ‘t Bolleke overnam, en sindsdien Leersum en omgeving voorziet van knopen, garen, handwerkpakketten, en winter- en zomerwol. Samen met haar zusters was ze vroeger altijd al bezig met haar handen. Haken, breien, borduren en achter de naaimachine bezig zijn zit in haar genen. Met haar zusters wisselde ze heel wat tips en weetjes uit. De overname van ‘t Bolleke leek voorbestemd. Betsie had garen nodig, stapte de winkel binnen, hoorde dat de zaak ging sluiten, en twee weken later was de koop beklonken. Binnen no time stond ze zelf achter de toonbank. ,,Ik moest alles nog leren. Het runnen van een zaak had ik nog nooit gedaan.” Met echtgenoot Louis naast haar, die de administratie voor zijn rekening neemt heeft Betsie het zaken doen vlot onder de knie gekregen. Veel veranderd heeft ze ook in de loop der jaren. Zo breidde ze het aanvankelijk kleinschalige fourniturenaanbod uit en ging ze hobbypakketten verkopen. Momenteel is ‘t Bolleke nog een van de weinige handwerkzaken in de wijde omgeving. ,,Er is niet meer zoveel. Dat heeft ook veel met internet te maken.” Toch merkt Betsie op dat kopen via internet niet alles is. ,,Wel als je precies weet wat je wilt hebben. Maar het zien van de kleuren en materialen, en het voelen van de stof en garen is toch belangrijk. En ook advies en de uitleg moet gemist worden.” Jammer vindt ze het dan ook dat de zaak niet wordt overgenomen. En haar klanten nu een eind moeten rijden om aan hun hobby artikelen te komen.

LEERSUM - Na twintig jaar bollen wol, handwerkpakketten en fournituren gaat Betsie van den Berg van ’t Bolleke in Leersum stoppen. De handwerkzaak aan de Rijksstraatweg is nog tot 1 april geopend. Betsie ziet er naar uit om zo meteen zelf een borduurwerk ter hand te nemen. De borduurmachine boven in haar woning staat op haar te wachten. door Rose Carry Lokin

Bol wol voor een euro

Inmiddels is Betsie begonnen met het leegverkopen van haar zaak. Ze heeft leuke aanbiedingen voor de klant. Alle vijftig grams bollen wol zijn te verkrijgen voor een euro. Op de borduurpakketten en stoffen zit dertig procent korting. En van knopen, band en kant gaat de helft van de prijs af. ,,Mensen komen overal vandaan. Het is soms net een bijenkorf in de winkel.” Stilzitten gaat Betsie in ieder geval niet na sluiting. ,,Als mensen nog iets te repareren hebben kan dat altijd. Maar het is niet meer vandaag brengen, en morgen klaar. Ik ga ook lekker genieten van mijn vrije tijd.”

’t Bolleke, Rijksstraatweg 133a, 3956 CL. Tel: 0343-451570. www.bollekehandwerk.nl. Open van 9.00 uur tot 14.00 uur.

advertentie
advertentie