Muzikaal weekend in Maarn

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het zijn twee totaal verschillende concerten en dat is wat mij zo aanspreekt in de klarinet, het is zo’n veelzijdig instrument met bovendien talloze samenspeelmogelijkheden.”, vertelt Koens bevlogen.

Klarinet veelzijdig instrument MAARN - In twee verschillende formaties is klarinettist Johanna Koens-Eijsbouts op 16 en 17 januari te zien en te horen in Maarn. Allereerst als onderdeel van het trio BellaDonnae tijdens Muziek in de Theresia en een dag later met Duocino in De Deel in Maarsbergen.

door Monique José Timmermans

Nu ruim twee jaar speelt Koens met BellaDonnae, waarin zij het trio met een pianiste en sopraan completeert. Beiden kent ze vanuit haar werkkring aan de Muziekschool in Zeist. ,,We kiezen voor zeer gevarieerde muziek en hebben in de afgelopen jaren een behoorlijk repertoire opgebouwd tijdens onze wekelijkse repetities. Je moet alle drie alle stijlen beheersen en op elkaar ingespeeld raken. Met de klarinet houd ik dan vooral rekening met de zangeres. Ik kan haar met het volume van het instrument zo wegblazen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Weer komt de veelzijdigheid van het instrument om de hoek kijken. ,,Je kunt heel virtuoos de solist uithangen, improviseren in de jazz-sfeer en Klezmer muziek of juist de begeleider zijn (dit concert geen jazz, maar Klezmer improvisatie). Je beïnvloedt de klankkleur van de gespeelde muziek en gebruikt telkens een andere techniek. Voor mijzelf gaat mijn voorkeur uit naar composities uit de romantiek, maar modern vind ik ook erg leuk.”

Tijdens het concert in de Theresiakerk komen werken van Schubert, operettemuziek, Jiddische liedjes en kinderliedjes langs. ,,Het is veelzijdig en toegankelijk voor het hele gezin. Bovendien is er ook een lied voor Community Singing, waarbij iedereen dus mee mag zingen!”.

Met pianiste Petra van der Snoek uit Maarn brengt Koens zondag vooral muziek die raakvlakken heeft met het Franse impressionisme. Samen vormen zij al enige jaren het duo Duocino. ,,We vertalen de sfeer van schilderijen van Renoir en Monet naar muziek. Het wordt als een sfeervolle, warme deken in De Deel.”

Als 9-jarige is Koens begonnen met klarinet spelen. ,,Dat was in Brabant geen uitzonderlijke keuze. Dat het Harmonieorkest een klarinettist zocht speelde wel een rol. De waardering en voorliefde voor het instrument is met de jaren gegroeid, ik ben ook een echte ‘blazer’ gebleken. Het grote gebied in toonsomvang, de dynamiek (= het volume) en de klankkleur maken het tot een veelzijdig instrument.” Spelen voor eigen publiek is volgens Koens anders: ,, Je krijgt andere response. Je hoort meer terug, waardoor je kunt beoordelen of het concert aansluit bij de eigen idee.”

Behalve bij deze twee vaste formaties sluit Koens-Eijsbouts zich graag op incidentele basis aan bij muzikale uitvoeringen. ,,Spelen is zo ontzettend leuk, rijk word je ervan in je hart, niet in je portemonnee. Het oefenen kost veel tijd, maar het belangrijkste is dat mensen met plezier en zoveel mogelijk naar muziek luisteren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie