Raad reageert op bezuinigingen

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De linkse partijen GroenLinks/PvdA en SP spraken zich duidelijk uit tegen bezuinigingen in de WMO. Het CDA vroeg zich maandagavond af wat die nu precies inhouden. Nynke van Amerongen, CDA: ,,Wat houdt een bezuiniging van €150.000,- in de WMO precies in? Waarom is dit nodig? Wij willen voor donderdag antwoord op die vragen.” Wethouder Elisabeth van Oostrum gaf alvast een gedeeltelijk antwoord op de vragen vanuit de raad. ,,We hebben de afgelopen vier jaar €800.000,- in de WMO gestoken. Dat is een significante verhoging van de uitgaven. Dan vind ik een bezuiniging van €150.000,- geen grote bezuiniging.” SP’er Ad Schiedon reageerde, ondanks het late tijdstip, scherp. ,,We hebben de afgelopen jaren €800.000,- meer kosten gemaakt voor de WMO. Ik mag aannemen dat deze investering noodzakelijk was en dat dit geld niet ‘zomaar’ is uitgegeven. Nu worden die extra, noodzakelijke, uitgaven gebruikt als argument om €150.000,- te bezuinigen. Ik snap niets van deze redenering.”

Begroting wordt donderdag vastgesteld HEUVELRUG - De gemeenteraad is maandagavond begonnen met de algemene beschouwingen. De verschillende fracties kregen de kans om een eerste reactie te geven op de plannen van het college. Bezuinigingen in de WMO, het verhogen van de OZB, maar ook kleinere snoeimaatregelen zoals het verminderen van gladheidbestrijding werden door veel partijen aan de kaak gesteld. De raad spreekt donderdag verder over de gemeentelijke begroting.

door Paul Nolens

Het stoppen met De Gids, het digitale WMO-loket dat wordt beheerd door de bibliotheek, kwam ook maandag ter sprake. Net als tijdens de gezamenlijke commissievergadering van twee weken geleden. Verantwoordelijk wethouder Van Oostrum: ,,De Gids is een handig, goedkoop programma. Maar inmiddels denken wij dat we het ook heel goed zelf kunnen beheren. Een nieuwe website is in de maak en daar zullen we deze dienst in verwerken. Het is voor de mensen bovendien duidelijker als alle gemeentelijke zaken ondergebracht worden op één site.”

Sommige bezuinigingsplannen werden door de hele raad van tafel geveegd. Zoals het afschaffen van gladheidbestrijding. Jasper van Geijtenbeek van de SP vreesde dat de wegen alleen nog te betreden zijn op eigen risico. Wethouder Jankees Salverda verzekerde de raad dat dit plan niet de voorkeur geniet van het college. ,,Wij willen dit niet. In andere gemeentes is de gladheidbestrijding al afgeschaft. Het is dus een optie en dat willen wij alleen maar aangeven.” Jasper van Geijtenbeek reageerde stellig: ,,Ik wil niet eens dat hierover nagedacht wordt.”

Donderdag praat de raad verder over de begroting en met name de bezuinigingen. Dan zullen de verschillende moties en amendementen van de fracties worden besproken. Deze gaan met name over de bezuinigingenvoorstellen in de WMO, de verhoging van de OZB en, zoals Jannie Foekens van de ChristenUnie treffend zei, de ‘kruimelbezuinigingen’.

advertentie
advertentie