Korenfestival nieuwe ervaring

24 september 2009 om 00:00 Nieuws

Verkleij vervolgt: ,,De gemeente Utrechtse Heuvelrug is relatief nieuw en er gebeurt veel op het gebied van cultuur. Alleen de koren en orkesten bleven daarbij onderbelicht. Het koren- en orkestenfestival biedt de muziekgezelschappen de gelegenheid zich te presenteren. Bovendien is het programma zo opgesteld dat de bezoekers de grote verscheidenheid van het aanbod kunnen ervaren.”

Diversiteit bij optredens en ander publiek MAARN - ,,Samen zingen binnen een koor geeft een groot gevoel van saamhorigheid. Met andere koren en orkesten aan dit festival meedoen zal bindend werken, is mijn verwachting”, vertelt Petra van der Snoek, die met ‘haar’ Vinkenvocale zal optreden in De Binder in Leersum. ,,Muziek verbindt”, is ook de mening van Cor Verkleij, voorzitter van SCAUH (Stichting Culturele Activiteiten Utrechtse Heuvelrug), dat het Koren- en Orkestenfestival op 3 oktober organiseert, vanaf 19.30 uur treedt op vijf locaties een variëteit aan muziekgezelschappen op.

door Monique José Timmermans

,,Wij zijn nieuwsgierig naar de andere koren en orkesten die optreden in Leersum, het zou jammer zijn als publiek voor één speciaal optreden komt. Juist het totaal van de avond is het bijzondere aspect. Petje af voor de organisatie, uit eigen ervaring met het Maarns Muziek Evenement weet ik hoe moeilijk dat is”, aldus Van der Snoek. ,,Spannend ook een groot podium, zoals in een theater. We hebben er niet kunnen oefenen, de avond zal ongetwijfeld verrassingen brengen. Zeker met het slot: het Heuvelruglied dat we allen gezamenlijk uitvoeren.”

Ook Harmonieorkest Manderen vindt het een leuk initiatief en zal optreden in de Grote Kerk in Driebergen. In verband met de jonge orkestleden op eigen verzoek vroeger dan in het programmaboekje staat vermeldt. ,,Ons publiek is vaak speciaal geïnteresseerd in harmomie-/fanfareorkesten en zou dus juist een aantal hiervan bij elkaar willen zien. Dat is nu niet aan de orde. Wij verwachten dat het festival voor een geweldige muzikale avond zorgt, waar ieder naar beste kunnen zal presteren.”

Meezingen?

,,Wij treden niet vaak op in dergelijke publieke situaties”, vertelt Ruud Rodenburg van de Maarnse Havenzangers die eveneens in De Binder optreden. ,,Wij zijn meer gericht op besloten gezelschappen, zoals bij feesten en partijen. Tijdens die gelegenheden is het ons doel om onze toehoorders te laten meezingen. Het is leuk om ons nu op een heel andere manier te manifesteren en we zijn benieuwd naar de opkomst van publiek. Alle koren en orkesten hebben toch een soort natuurlijke achterban. Reist die achter hen aan of bezoekt men juist het nieuwe aanbod in eigen dorp?”

,,Onze leden hebben er veel zin in en laten zich in ieder geval verrassen door de wendingen die de avond zal nemen. Zeker omdat enkelen van ons lid zijn van twee gezelschappen en dus na een optreden in een gereedstaande auto zullen springen om bij de volgende locatie afgezet te worden”, besluit Rodenburg.

u Kaarten ad. €5,- zijn op diverse locaties te koop. www.scauh.nl.

advertentie
advertentie