Stemwijzer voor raadsverkiezingen

17 september 2009 om 00:00 Nieuws

Landelijk is het Kieskompas, of Stemwijzer, al een langer voorkomend fenomeen. Tegenwoordig is het een belangrijk instrument om mensen te informeren en te helpen bij hun politieke keuze. Op een website wordt de kiezer een aantal stellingen voorgelegd waarbij men een eigen standpunt in kan vullen. Bovendien kan de kiezer aangeven welke onderwerpen voor hem of haar prioriteit hebben. Vervolgens berekent de stemhulp hoe dicht de kiezer bij de verschillende partijen staat.

Lokaal kieskompas moet mensen helpen bij keuze HEUVELRUG - Inwoners van de Heuvelruggemeente kunnen op 3 maart een weloverwogen keuze maken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De commissie Middelen heeft vorige week het plan voor een gemeentelijk Kieskompas als hamerstuk doorgestuurd naar de komende raadsvergadering. Vanaf een maand voor de verkiezingen kunnen mensen via de website van de gemeente gebruik maken van deze stemhulp.

door Paul Nolens

Vooral voor de zogenaamde ‘zwevende kiezer’ biedt de stemhulp vaak uitkomst.

Om tot een lokaal kieskompas te komen moeten de partijen voor de komende maanden hun verkiezingsprogramma inleveren. Ook zal er een workshop worden georganiseerd voor de verschillende fracties waarbij de onderscheidende stellingen worden opgesteld.

Er zijn twee aanbieders waar de gemeente uit kan kiezen. Het wordt de stemhulp van www.stemwijzer.nl of de variant van www.kieskompas.nl. Volgens griffier Walter Hooghiemstra ziet het ernaar uit dat er gekozen wordt voor het Kieskompas. Het ontwikkelen van de stemhulp kost ongeveer €11.000,-.

De commissie heeft besloten om het voorstel op de hamerstukkenlijst van de raad te plaatsen, dus de kans is groot dat het wordt aangenomen.

Iedereen voor, behalve VVD

Ondanks het feit dat het het stuk als hamerstuk doorgaat naar de raad is de VVD-fractie tegen het plan. Joop van Ankum: ,,Wij vinden een kieskompas in principe geen slecht idee, wij denken alleen dat het lokaal niet werkt. De lokale issues zijn heel moeilijk in stellingen te vatten. We kunnen niet zeggen: ‘we zijn voor meer woningen’ of ‘we zijn voor bouwen in het groen’. Er zit veel meer nuance in, dat missen wij in een stemwijzer. Zo creëer je schijnduidelijkheid. Landelijk werkt het beter omdat de verkiezingsprogramma’s veel complexer en groter zijn dan lokaal. Wij zitten als lokale politiek veel dichter op zaken waardoor een zwart-wit stelling moeilijk is.”

De VVD kiest er wel voor om het partijprogramma in te leveren voor het kieskompas, de partij had ook kunnen kiezen hier vanaf te zien. ,,Dan ben je onzichtbaar voor de kiezer. Dat willen we niet. Het plan is democratisch aangenomen. Dus we doen mee omdat het moet, al denken wij dat de kiezer er niet veel aan zal hebben. Die €11.000,- had in onze ogen beter besteed kunnen worden”, aldus Van Ankum.

advertentie
advertentie