Nog één keer Bloemencorso

20 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

De uitslag van 2008 had bij de bouwers vragen voor de jury opgeleverd. Die was met tips gekomen met als gevolg veel meer open wagens, gewaagde ontwerpen en betere verhoudingen. Ook de figuratie sloot beter aan bij het ontwerp. Toen de Jeugdraad de uitslag te horen kreeg, vloeiden de tranen rijkelijk. Ook burgemeester Frits Naafs kwam niet meer uit zijn woorden toen hij om een ‘oorverdaverend’ applaus voor de winnaar vroeg.

LEERSUM - Voorzitter Cees van Swieten sr. opende het 57e Leersumse Bloemencorso met: ,,Een stralende zon, een strakblauwe lucht: een opmaat voor een prachtig corso.’’ De bouwgroepen hadden de tips van jury in hun oren geknoopt en met een aantal verrassende ontwerpen onderstreepten zij de voorspelling van hun voorzitter. De bezoekers - penningmeester Jan Fontijn kon glunderend melden dat er 10.000 betalende bezoekers de kassa’s waren gepasseerd - kregen waar voor hun geld. Het schip ‘De Vliegende Hollander’ van de Jeugdraad ging er met de eerste prijs vandoor.

door Jan Meijer

De praalwagens oogstten veel bewondering. De jury, kritisch als altijd - en zo hoort het ook - prees de bouwers voor de ‘topklasse’. Het meest typerend voor de veranderingen was misschien wel dat de extra prijzen alle door verschillende wagens in de wacht werden gesleept. De moed van de Heuvelrugbouwers werd beloond met ‘de origineelste wagen’; de Vrijbuiters kregen met ‘The way to Hell’ de prijs voor de beste presentatie en vierden dat met een ‘wheelie’. Larsheim-Zuylestein kreeg de figuratieprijs en de Jeugdraad had ook de meest kuntstzinnige wagen. De publieksprijs was voor weer een ander: de Brandweer Amerongen.

Het corso werd geopend door een stralende Bloemenkoningin Francis Vernooij in haar verrassende jurk van Gerrie van de Garde. John Achterberg had er - zoals elk jaar - een prachtig bloemenarrangement bij gemaakt op de luxe wagen. Het was niet aan haar af te zien dat zij een elf uur durende rondgang langs de bouwplaatsen achter de rug had waar zij met tientallen bouwer(tje)s op de foto moest. Op die bouwplaatsen werd alles op alles gezet om de wagens piekfijn op het parcours te krijgen. Of het nu de 120.000 dahlia’s van de jeugdraad waren of de 3000 van Stan en Lloyd, de inzet was even groot. De Darthuizer Toneelvereniging en de Vrijbuiters hadden een bouwplaats aan de Nieuwe Steeg - die werd omgedoopt tot ‘Via dahlia’ - gevonden en dat leverde hun een groot aantal extra medewerkers op.

En zo kreeg het publiek waar voor zijn geld met een spetterend corso. Het inspireerde de begeleidende muziekkorpsen tot vrolijke klanken en mooie shows. Boer Leo zat met een ‘Big Smile’ op de trekker van de Drie B(r)oertjes. De Kinderen van de Hittekamp hadden zich minder dan een week vóór het corso nog aangemeld en gingen ook nog eens met de eerste prijs voor kleine jeugdwagens aan de haal. De Oostenrijkse gasten uit Bad Aussee waren overdonderd door alles wat zij in de twee dagen van hun bezoek hadden meegemaakt. Zij en alle andere toeschouwers waren geïmponeerd door hun ‘ontmoeting met de dahlia’. Leersum, gesteund door bijdragen uit Amerongen, Cothen, Doorn en Langbroek had opnieuw een topprestatie geleverd.

u Kijk voor de uitslag en foto’s van het Bloemencorso op pagina 29.

advertentie
advertentie