Zandafgraving mogelijk open

9 april 2009 om 00:00 Nieuws

Marieke Fleer van het Recreatieschap, de beheerder van het gebied, kiest haar woorden behoedzaam. ,,Er zijn vele partijen betrokken bij de Zanderij. Vanuit de gedachte van het Nationaal Park is recreatie gewenst, maar hoe loopt het met de ontwikkelingen voor de lange termijn, dat is nog onduidelijk.”

Onderzoek naar gefaseerd toelaten publiek MAARN - Al tijden heerst er rust rondom De Zandafgraving in Maarn. Op gezette tijden zijn er rondleidingen op het zwerfsteneneiland en daar blijft het bij. Toch lijkt er beweging richting het openstellen van de Zanderij voor een beperkte vorm van toerisme.

door Monique José Timmermans

,,Neem alleen het ecoduct dat ten westen van de Zanderij is gepland, de looproute voor de dieren komt zuidelijk van de Zanderij. Recreatief publiek zal dus echt in de Zanderij moeten blijven. En dat kan naar onze mening ook. Uit ervaringen weten we dat 80% van de wandelaars zal kiezen voor een rondje lopen om het water, die afstand vindt men voldoende. Het recreatieschap zoekt samen met gemeente en provincie naar mogelijkheden om openstelling op korte termijn mogelijk te maken.”

,,Het is niet meer uit te leggen dat het nog langer dicht blijft. In afwachting van definitieve lange termijn beslissingen rond het gebied kan er gefaseerd te werk gegaan worden. Wij zien voldoende mogelijkheden dat duidelijk te maken aan bezoekers en ook om zaken als parkeren in goede banen te leiden. Het blijft zoeken achter de schermen, maar ik heb echt het gevoel dat ook gemeente en provincie met gezond verstand aan een korte termijn oplossing - met als doel beperkte openstelling - willen meewerken.”

Wethouder Robbert Waltmann reageert op de vraag: ,,Er wordt aan een definitieve oplossing voor De Zanderij gewerkt. In verband hiermee wordt nog onderzoek naar de inrichting van De Zanderij verricht. Provincie en gemeente zijn samen van mening dat openstelling niet moet plaatsvinden zolang de definitieve inrichting en het gebruik ervan niet bekend is.” Een antwoord dat eveneens door gedeputeerde Krol wordt gegeven.

Aanvullend op dit gezamenlijke standpunt geeft Waltmann het volgende mee: ,,Wanneer het gebied open wordt gesteld voor het publiek is nog niet bekend. Dat is niet aan de gemeente. De gemeente ondersteunt in ieder geval het initiatief om op een veilige manier tot gedeeltelijke openstelling van De Zanderij over te gaan. Aangezien de gemeente niet de eigenaar is, vult de gemeente alleen de kaders in van het bestemmingsplan en de benodigde vergunningen.”

Met het oog op het aftasten van de mogelijkheden die er zijn voor openstelling heeft het Recreatieschap ook contact gezocht met Maarn Maarsbergen Natuurlijk, die een gezamenlijk standpunt met de Bergwegbewoners en de stichting Steneneiland weergeeft in het verenigingsblad ‘De Modderkoning’. Zij zijn tot de gezamenlijke conclusie gekomen dat tegen openstelling geen bezwaar bestaat mits aan een aantal voorwaarden is voldaan. Denk hierbij aan bescherming natuurwaarden, toegangen, parkeren en toezicht op naleving zwemverbod.

advertentie
advertentie