VC Heuvelrug start met winst

Nieuws

Ed Roosentoernooi

Zitvolleyballers derde op Ed Roosen-toernooi HEUVELRUG - De volleyballers zijn weer ontwaakt uit hun winterslaap. Enervo trok naar Utrecht voor de dubbele confrontatie met Majella. Zowel de dames als de heren namen na een 3-2 nederlaag twee competitiepunten mee naar huis. VC Heuvelrug ontving Taurus 8 en won met 3-0. In Leersum organiseerde Volleer traditiegetrouw het Ed Roosen zitvolleybaltoernooi vanwege het 25-jarig jubileum van Volleer had het een internationaal karakter met deelname van de Engelse Nationale ploeg en het sterke Paras uit Ljubljana, Slovenië. De finale werd op zondag gespeeld tussen Paras en Holyoke. De Limburgers gingen met de eerste prijs aan de haal.

Zaterdagmorgen om 10.00 uur werden op de drie velden van De Binder de eerste wedstrijden gespeeld. Om 17.30 werd het laatste punt gescoord. Daartussenin werd in twee poules fanatiek gestreden, waarbij de gelegenheidsteams van Volleer 2 en Rotary Veenendaal het in de B-poule moesten afleggen tegen FDS (Sneek), Netwerk (Pijnacker), Omniworld (Almere) en Gesposs (Oss). Deze ploegen maakten duidelijk hoe moeilijk zitvolleybal is en dat het voor ongetrainde spelers bijzonder lastig is om met je handen zowel het verplaatsen in het veld als het spelen van de bal onder de knie te krijgen.

In de A-poule bleken Paras, Holyoke (Belfeld) en Volleer aan elkaar gewaagd. Volleer opende tegen Paras met zitvolleybal van hoog niveau. Na een spectaculair spelverloop eindigde deze strijd in 3-2 winst voor Paras. Great Brittain is onder leiding van zijn bondscoach - Volleerspeler Joze Banfi - sinds vorig jaar bezig met de aanloop naar de Paralympics in Londen 2012. Het team heeft nog een lange weg te gaan, hetgeen werd onderstreept door drie 0-3 nederlagen in de A-poule. Banfi was desondanks tevreden: ,,In Engeland is het moeilijk te meten hoever we zijn en nu wordt de ploeg ermee geconfronteerd dat de weg nog lang is. We hebben hier heel veel opgestoken.’’

Nadat Holyoke ook Paras met 3-1 had verslagen was zaterdag de wedstrijd Volleer-Holyoke een herhaling van de finale om het NK van april. De inzet was een plaats in de finale van zondag. Ditmaal wonnen de Limburgers (0-0) waardoor Volleer verwezen werd naar de wedstrijd om de derde plaats.

Zondag speelde Volleer eerst tegen Great Brittain om de derde plaats. Na een 2-0 voorsprong nam Volleer wat gas terug. De Engelsen grepen de daardoor geboden kans om met 23-25 hun eerste setwinst te realiseren. Verder liet Volleer het niet komen en stelde met 25-21 het brons veilig.

De finale tussen Paras en Holyoke ging aanvankelijk gelijkop. Maar aan het eind van de eerste set drukte Holyoke door naar 25-17. Ook de tweede set ging naar Holyoke. Paras begreep dat het een hoger tempo moest gaan spelen en maakte het daarna nog wel even spannend door de derde set in winst om te zetten. Verder liet de ploeg uit Belfeld het niet komen en met 3-1 werd de eerste prijs in de wacht gesleept.

Voor de gedetailleerde uitslagen zie de uitslagenkolom.

Enervo

De dames van Enervo waren afgereisd voor de vrijdagavondwedstrijd tegen Majella met een door ziekte en blessures gereduceerde selectie. Een middenspeelster van meisjes 1 completeerde de ploeg. Monique Dusée: ,,In de eerste set hebben continu tegen een achterstand aangekeken. We kregen geen grip op hun service en de passes lagen niet zoals we dat gewend zijn. Het begon aan het einde van de eerste set beter lopen, maar toen was het te laat: (0-0).’’ Het was de opmaat voor twee sterke sets van Enervo. ,,De scores liepen gelijkop maar wij kwamen beter in ons spel (0-0). Toen we aan het einde van de derde set een gaatje sloegen, was Majella niet meer bij machte dat te dichten: 0-0.’’ In de vierde set had Enervo geen antwoord op de servicedruk van Majella. ..Een set om snel te vergeten,’’ aldus Monique Dusée. De vijfde set leek Enervo te gaan winnen. Met een mooie voorsprong werd van speelhelft gewisseld. Langzaamaan kwam Majella terug met als resultaat een 0-0 setwinst.

,,We hadden eigenlijk met 1-3 moeten winnen,’’ vond coach Arjan Smit van de uitwedstrijd van de heren, ook tegen Majella. ,,Maar we maakten teveel fouten - in het veld en met de service - en hadden te weinig ritme om die winst ook binnen te halen.’’ Na een nerveuze start, die leidde tot verdiend setverlies (25-21) speelde Enervo twee sterke sets, waarin Majella 2, toch hoger geklasseerd, geen enkele kans kreeg op een beter resultaat dan 21-25 en 20-25 verlies. ,,Majella zat duidelijk in de problemen, maar bij 9-13 voor ons ging het in de vierde set mis. Majella sleepte de set uit het vuur (25-23) en toen kregen we ook in de vijfde set nog kansen. Toen die niet werden benut kreeg de set een zenuwslopend slot. Het was typerend voor ons spel dat juist een van onze beste serveerders met een netservice de set naar Majella deed gaan (21-19).’’

VC Heuvelrug

Na de uitschakeling voor de beker - er werd met 3-0 van GO’97 in Geldermalsen verloren - kon VC Heuvelrug zich weer concentreren op de competitie. Hekkensluiter Taurus 8 kwam op bezoek en dus was winnen noodzaak. Hans Bouman: ,,We zijn tegen GO, toch koploper in de tweede klas, niet weggespeeld en begonnen ook tegen Taurus sterk. Maar bij 8-1 begonnen we er te gemakkelijk over te denken. Het werd 8-8 en lieten het daarna onnodig spannend worden. Tegen dit team is 26-24 gewoon een slechte prestatie.’’ VCH voerde, zoals gebruikelijk, wissels door en met de nieuwe opstelling knalde men over Taurus heen (25-25). ,,Toen was het gedaan met de Houtense tegenstand en kon VCH na een 14-1 voorsprong rustig ‘uitballen’ naar 25-10. Deze zege geeft vertrouwen voor het programma van komende week als men eerst naar Shot in Culemborg moet spelen om daarna zaterdag tegen Volleer 2 de derby af te werken.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 1 uur geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 1 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 17 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24