Weinig vuurwerk, wel volle zaal

Nieuws

Voorafgaand aan het debat gaf wethouder Robbert Waltmann een toelichting op de visie van de gemeente waaruit duidelijk bleek dat de gemeente niet zit te springen om in het bos te gaan bouwen. Wel stond Waltmann stil bij de Nota Wonen waar in staat dat er de komende vijftien jaar circa 1700 nieuwe woningen noodzakelijk zijn, verdeeld over de zeven kernen.

Debat ‘Bouwen in het bos?’ ja of nee DOORN - Vorige week donderdag vond er een openbaar debat plaats in het Cultuurhuis met als onderwerp: Mag er in de toekomst gebouwd worden in het bos? De debatcommissie Cultuurhuis Doorn waarin Janine van Dijk, Henk Branderhorst en Simon Klingen zitting hebben, had een aantal prominenten uitgenodigd om over dit onderwerp een debat aan te gaan.

door Rob Verbraak

Ook de structuurvisie kwam in de inleiding van Waltmann ter sprake en dan met name het verkeersprobleem. De hoge verkeersintensiteit van nu, ongeveer 18.000 auto’s per dag die gebruik maken van de N225, baart de gemeente zorgen. Als de groei van het verkeer doorzet, komt op een gegeven moment het verkeer volledig tot stilstand. De gemeente is momenteel druk bezig om alternatieven te onderzoeken. Hierna was het woord aan Jim van Notten, vice-voorzitter van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug, die duidelijk liet blijken dat bouwen in het bos op geen enkele manier bespreekbaar is. ,,Ook de aanleg van een weg door het park zal nooit steun van ons krijgen.”

Na deze inleidingen die langer duurden dan gepland kon het debat onder leiding van Simon Klingen beginnen. Aan tafel namen plaats Maroes van Wonderen makelaar, Arie Willem Stek van BAM vastgoed en Age van der Werf voorzitter van de federatie Groene Heuvelrug die hun visie konden geven op het onderwerp. Ondanks pogingen van Klingen om het debat levendiger te maken, lukte dit niet omdat een debat waar in grote lijnen de deelnemers op dezelfde golflengte zitten weinig stof tot discussie op zal leveren.

,,Woningbouw is noodzakelijk, maar dan wel binnen de bestaande contouren. De grootste behoefte is sociale nieuwbouw, ook voor starters, en daarvoor moet je niet in het bos te bouwen”, aldus van Wonderen. ,,Grootschalige nieuwbouw met een stedelijk karakter past niet bij het kleinschalige karakter van de Heuvelrug”, aldus van der Werf. ,,Verantwoord omgaan met de bosrijke omgeving die uniek is”, aldus Stek. Na een pauze waarin een gedeelte van de film van de tocht van de schaapskudde over de Heuvelrug werd vertoond, was het de beurt aan de plaatselijke politiek om aan tafel plaats te nemen. Lysbeth van Valkenburg (VVD), Wilma Hielema (Groen Links), Janny Foekens (CU) en Aloys van Spaandonk (PvdA). Ook tijdens dit deel kwam het debat niet echt uit de verf, daarvoor waren de tegenstellingen niet groot genoeg. Alle deelnemers waren het erover eens dat we blij moeten zijn met de Heuvelrug als een groene, vitale leefbare en gastvrije gemeente.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 9 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 9 uur geleden
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta gisteren
Afbeelding
Welzijn, een levensnoodzaak! Column gisteren
Afbeelding
Groot feest tijdens La Vuelta bij De Markies van Carabas 11 aug, 13:00
Afbeelding
Toerisme-sector Heuvelrug ruimt zwerfafval Vuelta-parcours op 11 aug, 09:28
PREMIUM
Afbeelding
Voedselbank Utrechtse Heuvelrug zoekt chauffeurs: ‘Geen week is hetzelfde’ 11 aug, 07:30