Delegatie van Philipsdorp bezoekt Tuindorp

Nieuws

De delegatie wilde horen en zien hoe de Woningbouwvereniging ‘Maarn’ de Tuindorp woningen beheert en onderhoudt. Met het doel meer kennis op te doen om zo hun Philipsdorp te kunnen behouden, met de beleving van de cultuurhistorische waarde ervan als belangrijke drijfveer. In zijn welkomstwoord vond wethouder Robbert Waltman het een terecht bezoek. De gemeente is trots op Tuindorp en Maarn zou Maarn niet meer zijn zonder Tuindorp.

MAARN - Hoezeer de woningen in Tuindorp de kroon op het dorp Maarn zijn, bleek weer eens afgelopen zaterdag. Een delegatie van 33 personen uit Eindhoven, bestaande uit bewoners van fabrieksdorp Philipsdorp en mensen die ambtshalve met dit dorp te maken hebben, waren naar Maarn afgereisd.

door Han Overkamp

Ook Peter-Paul Moors, voorzitter van de woningbouwvereniging vindt Tuindorp bijzonder: ,,Dus hebben we er wel wat voor over als vereniging om te investeren, zowel in de renovatie als in de ontwikkeling van de buitenruimten. Dat laatste zal zodanig vorm gaan krijgen dat het aansluit bij het beeldbepalende karakter van de woningen.” Ook bracht hij de toenmalige plannen tot afbraak van de wijk ter sprake. ,,Toen werd duidelijk hoeveel cultuurhistorisch besef onder de bewoners leeft.” Door de Cultuur Historische Commissie Maarn is dit draagvlak tegen sloop verbreed door het mobiliseren van andere inwoners van Maarn en het invloed uitoefenen op politieke krachten. ,,Met als gevolg dat we nu beschikken over een type woningen waar veel vraag naar is. Bij het leegkomen van een woning meldden zich rond de 200 gegadigden.”

Kees van Lambalgen presenteerde heden en verleden van Tuindorp en technisch adviseur Harry van Zwol belichtte de bouwkundige aspecten van de renovatie. ,,De bouwkundige problemen betreffen met name de steens buitenmuren, het ontbreken van isolatie en de aantasting door water van de grondbalken. In 2005 is de eerste gerenoveerde woning opgeleverd. De hele renovatie bestrijkt een periode van 10 jaar en kost zo’n 6 miljoen Euro.”

Het project ‘herinrichting en herstel van de oorspronkelijke identiteit van de wijk’ wordt geleid door Arien Heering. Volgend jaar gaat een werkgroep van start. Hierna liepen de gasten door Tuindorp.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 4 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39
PREMIUM
Afbeelding
Voor wie loop jij een HART op Wereldkankerdag? 28 jan, 08:17
PREMIUM
Afbeelding
Politiek geeft groen licht voor woningbouw Lomboklaan 27 jan, 19:19
Afbeelding
GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen 27 jan, 15:33