Vijfde kinderboek van Joke Reijnders

Nieuws

Reijnders: ,,Waarom ik schrijfster ben geworden is vast heel cliché, maar als kind was ik al gek op lezen en verhalen schrijven. Thea Beckman was mijn grote favoriet, maar ik heb ook het boek Jeroen en de zilveren sleutel stukgelezen. Ook verzon ik als kind verhalen. Bijvoorbeeld over kinderen die opgesloten werden in een museum vol dinosaurussen en daar allerlei avonturen meemaakten.”

,,Gegiechel vanaf de bank is het mooiste” DOORN - Ze is fan van geschiedenis en de Middeleeuwen in het bijzonder. Niet gek dus dat de Doornse kinderboekenschrijfster Joke Reijnders de recent uitgekomen boeken ‘Problemen op de palts’ en ‘Het spook van Vechtvliet’ in de geschiedenisserie Terugblikken heeft geschreven. Naast deze twee boeken schreef Reijnders ook de kinderboeken ‘Prinses gezocht’ en ‘Mees en de Meermin’. Vanaf 6 november ligt haar vijfde kinderboek getiteld ‘Drakenbloed en kamillethee’ in de winkel.

door Jolanda Smits

Met het schrijven voor kinderen over geschiedenis valt haar liefde voor beide samen. Reijnders: ,,Maar met mijn boeken wil ik kinderen in de eerste plaats vermaken. Ze en passant iets meegeven over in dit geval geschiedenis is leuk, maar het is niet het hoofddoel. Het gaat mij erom dat iemand met boek en kop thee op de bank ploft en weg is. Nog leuker is als je dan gegiechel vanaf de bank hoort tijdens het lezen. Daar doe je het voor. En wat ik zelf erg leuk vind, is als mijn kinderen stukjes naspelen.”

De grootste angst van veel schrijvers is het ontbreken van ideeën. Reijnders barst ervan. ,,Alles kan inspiratie zijn voor een nieuw boek. Kijk bijvoorbeeld naar mijn nieuwste boek Drakenbloed en kamillethee. Het idee ontstond toen ik buiten in de kou met de kinderen stond en onze adem wolkjes vormde in de lucht. De kinderen zeiden dat het wel op de adem van een draak leek. Zo ging ik verder denken en kwam ik uit op Drakenbloed. Hierin ontdekt een meisje dat uit haar moeders neus rook komt en dat haar zakdoek vol zit met brandgaten. Van een writers block heb ik dus geen last, het ontbreekt me eerder aan tijd om alle ideeën uit te werken.”

Twijfels

,,Wat ik wel lastig vind”, vervolgt Reijnders haar verhaal, ,,is als ik denk dat ik bijna klaar ben. Aan de ene kant is mijn verhaal rond, maar ergens heb ik twijfels waar ik wel mee denk weg te komen. Ik laat mijn man Marcel het boek dan als eerste lezen en hij stipt feilloos aan waar ik over twijfelde. Dat pas ik dan alsnog aan en dan ben ik echt tevreden en gaan we als afsluiting met het hele gezin uit eten.”

Het gezin heeft de komende tijd nog wat etentjes in het vooruitzicht. Volgend jaar belooft weer productief te worden voor Reijnders. ,,Dan komt Drakenbloed deel twee uit en ik heb ook plannen voor een derde deel. Daarnaast schrijf ik ook nog enkele boeken voor de serie Terugblikken waaronder een boek over Willem van Oranje, de tijd van Napoleon en over de eerste pennenprobeersels. Voorlopig ben ik dus nog lang niet uitgeschreven.”

Meer weten over de geschiedenisboeken uit de serie Terugblikken? Zie www.delubas.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 16 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 18 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 21 uur geleden
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 15 aug, 16:52