Voormalig gemeentehuis in de verkoop

Nieuws

De omgeving waarin het voormalige gemeentehuis staat heeft een sterk historisch karakter en dito uitstraling. Zowel het plein (De Hof) en de bebouwing er omheen vormen een beschermd dorpsgezicht. De panden rondom het gemeentehuis zijn veelal in gebruik als woning of hebben een maatschappelijke functie. In de directe omgeving is weinig bedrijvigheid. Deze eigenschappen van het oude centrum zullen zorgen voor aandachtspunten bij de keuze voor een nieuwe functie. Zo zal de parkeervoorziening een belangrijk aandachtspunt gaan vormen en ook de aansluiting met de karakteristieke en gedeeltelijk monumentale omgeving.

Nieuwe functie voor het gemeentehuis AMERONGEN - De voorbereidingen voor de verkoop van het voormalige gemeentehuis in Amerongen zijn in de laatste fase beland. De tijdelijke bewoners hebben het pand verlaten en het wordt nu gereed gemaakt voor bezichtiging van mogelijke kopers. Arthur Daalmans, van makelaarskantoor Klaassen en Daalmans is belast met de totale begeleiding van de verkoop. Daalmans: ,,Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het bidbook zodat de verkoopprocedure binnen een dag of tien kan beginnen.”

door Henk ten Hoeve

In de verkenning van de mogelijkheden voor een toekomstig gebruik van het gemeentehuis komen een aantal mogelijkheden naar voren. De huidige bestemming is kantoor, hierdoor zou er relatief weinig verbouwd hoeven worden. Nadeel hierbij kan zijn dat er weinig bedrijvigheid in de omgeving is en dat de ‘vindbaarheid’ van het pand niet optimaal is. Ook spoort het karakter van de omgeving niet goed met groot kantoorgebruik. Tevens zal het de vraag zijn of het oude centrum de bijkomende parkeerdruk aan kan.

Een combinatie van kunstgalerie en wonen is een goede optie. Hierbij zou de bereikbaarheid een minder grote rol spelen en ook de parkeerdruk zou aanmerkelijk minder zijn dan bij een kantoorfunctie. Wel zal er veel verbouwd moeten worden. Ook kan gedacht worden aan het verbouwen tot een acht tot twaalftal woningen. De parkeerdruk is ook hierbij beduidend lichter. Als nadeel zou kunnen gelden dat de gemeenschappelijke achtertuin te veel eigenaren krijgt.

Als andere suggestie wordt in de verkenning gesproken van een medisch centrum gecombineerd met wonen of een zorghotel. Ook de combinatie van een grand-café en appartementen voor de ouder wordende mens wordt als mogelijkheid genoemd. Hierbij zal het belangrijk zijn om te kijken of de horeca-uitbater en bewoners wel goed bij elkaar passen. Ook een hotel met restaurant zou een optie kunnen zijn.

Het is de bedoeling dat het gemeentehuis de komende week officieel in de verkoop komt. Belangstellenden kunnen dan tot circa half december hun biedingen inleveren. Het zal een verkoop bij inschrijving zijn met gelijke kansen. Het zal niet zo zijn dat de geboden prijs alleen doorslaggevend is. Vooral de plannen van de bieder met de panden zal van groot belang zijn bij de beoordeling door de gemeente. Begin 2009 zal de gemeente een besluit nemen zodat de daadwerkelijke verkoop rond 1 april 2009 kan worden afgerond.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Flip Buurmeijer schrijft boek over mannen en hun hobby 21 minuten geleden
Afbeelding
Bridgedocent Simon de Wijs van Bridgewijs wint Europese titel 27 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Het is gewoon leuk om mee te doen’ 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 2 jul, 13:52
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu 2 jul, 10:29
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24