Succesformule met plantenruilbeurs

Nieuws

De plantenruilbeurs kwam zaterdag aarzelend op gang. Maar het geduld werd beloond en na enige tijd ontstond er een levendige handel. Vaak willen degenen die hun oog hebben laten vallen op een plant nog wat nadere informatie hebben: ,,Wordt hij hoog, stoelt hij uit, kan hij tegen schaduw of juist niet?’’ De aanbrenger heeft die informatie vanzelfsprekend voorhanden en is te allen tijde bereid die kennis met de nieuwe eigenaar te delen.

LEERSUM - De teller van de halfjaarlijkse plantenruilbeurs van de Vereniging voor Dorp en Natuur (D&N) staat na afgelopen zaterdag op 48. Daarmee is deze activiteit van D&N een blijvertje gebleken op de jaarlijkse agenda. De formule is simpel: kijk wat je kunt missen en breng dat mee naar de ruilbeurs. Vervolgens speur je in het aanbod of er iets van je gading bij is en de transactie is geslaagd.

door Jan Meijer

Zo verwisselden zowel bodembedekkers als struiken, voorjaars- en najaarsbloeiers van eigenaar. Zo waren er onder meer wilde klaver, judaspenning, viburnum, vrouwenmantel, ezelsoren en maagdenpalm in de aanbieding. De aanvoer kwam in allerlei transportmiddelen: plastic tassen, kratten en zelfs een bolderkar. Bijzondere aandacht kreeg Tomas, een van geboorte Italiaan, die 35 jaar in Nederland woont. Hij had stekken van olijvenbomen en aloë’s, waar veel interesse voor was. Trots wist hij te vertellen dat hij deze van oorsprong uit zuidelijke landen afkomstige planten zelf kweekt. ,,De olijven dragen binnen drie jaar vruchten. Je moet alleen de wortels in de winter met stro afdekken om bevriezing te voorkomen. Thuis heb ik zelfs vruchtendragende citroen- en mandarijnenbomen.’’ En passant verwijderde Tomas een hondendrol die nog niet was platgetrapt van het terrein bij de Bijenkorf, waar de ruilbeurs traditioneel plaatsvindt.

Ineke Vrij, vice-voorzitter van D&N - ook zij met een bakfiets vol ‘handel’ aanwezig - keek tevreden naar de ruilhandel. ,,Er blijkt veel belangstelling voor deze activiteit te zijn. Meestal komen er aan het einde van de ochtend nog mensen die niets te ruilen hebben, maar wel graag wat meenemen. En ook dat is geen probleem. Wat dan nog overblijft neem ik op de bakfiets mee. Wie de komende week nog even langs de Nieuwe Steeg rijdt mag daar uithalen wat er van zijn gading inzit.’’ Volgend jaar begin april staat D&N er weer en dan is in oktober de vijftigste ruilbeurs. ,,Wat en hoe weten we nog niet, maar we maken daar iets bijzonders van’’, zei Ineke Vrij.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Complicaties in Driebergen: vijf nieuwbouwwoningen minder aan de Sportlaan 6 uur geleden
Afbeelding
Jeroen Hermkens en Nicolaas Wijnberg voor het eerst samen 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
U-complex voor Lange Dreef; eindelijk zicht op afronding Groene Tuinen 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bemiddeling tussen boer en buurt; mediation moet einde maken aan de polarisatie 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Groen licht voor veehouder: ‘Ik kan vergunning niet weigeren,’ zegt Naafs 11 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Spectaculaire hippische topsport op Landgoed Maarsbergen 13 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Nieuw vakantiehuis geopend in Doorn: ‘Vakantie moet voor elk mens mogelijk zijn’ 16 uur geleden