,We willen ook bij de echte brandweer’

12 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Voor Kirsten stond allang vast dat ze bij de brandweer wilde: ,,Mijn beide opa’s en mijn vader zijn bij de brandweer ik wil dat ook al van kleins af aan. Ik was in Driebergen het eerste meisje bij de jeugdbrandweer. Nog zijn mensen wel eens verbaasd als ze daar een meisje zien, dat vinden ze toch apart. Inmiddels zijn er in Driebergen meer meisjes lid van de jeugdbrandweer, dat is voor mij wel leuker.” René viel voor de spannende verhalen van zijn oom: ,,Mijn oom is OVD’er (Officier van Dienst) in Hengelo, door zijn verhalen kreeg ik belangstelling voor de brandweer en wilde ik erbij.” De jeugdbrandweer kent twee groepen de junioren en de aspiranten.

Jeugdbrandweer goed met school te combineren HEUVELRUG - De ‘echte’ brandweer is alom bekend, de jeugdbrandweer is dat in mindere mate. Niet elk korps beschikt ook over een jeugdbrandweerploeg, Driebergen en Leersum/Amerongen wel. De 16-jarige Kirsten Bos (Driebergen) en René van Barneveld (Leersum/Amerongen) van 14 jaar zijn enthousiaste leden van hun jeugdbrandweer. ,,Vanaf 12 jaar mag je lid worden van de jeugdbrandweer in je woonplaats. Toen zijn wij er gelijk bij gegaan.”

door Monique José Timmermans

Net als de echte brandweer oefent de jeugdbrandweer elke week op een vaste avond. Soms op de kazerne, vaak op locatie. Met een afgekeurd brandweervoertuig en in eigen brandweerpak rukken ze uit onder begeleiding van een bevelvoerder, chauffeur en manschappen van de ‘echte’ brandweer. De oefeningen zijn gericht op situaties die zich voordoen bij brand. Hoe kun je het veiligst een pand betreden, hoe redt je slachtoffers en dit allemaal zonder dat je eigen veiligheid in gevaar komt. Heel soms wordt samen met de echte brandweer geoefend. Het aspect technische hulpverlening (na ongevallen) komt minder aan bod bij de jeugd. Het leukste vinden ze als ze een of twee maal per jaar een echte brand mogen blussen. Dat zijn dan aangestoken houtstapels op een weiland.

Ook in het leven van alledag merkt Kirsten dat ze anders kijkt naar situaties: ,,In een gebouw kijk ik altijd waar de blussers hangen en waar de nooduitgang is, je let meer op je omgeving. En zoals ik laatst iemand nog onder de gesloten spoorbomen zag doorglippen, dat zal ik nooit doen. Ik weet dat de brandweer moet komen om het op te ruimen als het mis gaat.” Bij de jeugdbrandweer leer je volgens Kirsten en René veel dingen waar je voor de rest van je leven wat aan hebt, zoals in een team werken en met mensen bezig zijn, je krijgt mensenkennis.

Ook is de jeugdbrandweer actief met onderlinge wedstrijden. Doordat de er meer jeugdbrandweer komt in het land, zijn er meer regionale wedstrijden, ongeveer één keer per maand. René: ,,zaterdag staan wij in de halve finale van de hoge- drukwedstrijden in Krimpen aan de IJssel, dan speelt het hele land tegen elkaar.”

Voor wie wil kijken: maandagavond in Amerongen of donderdagavond in Driebergen, voor 19.00 uur melden bij de kazerne.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie