Afscheid van José Beekman

25 januari 2008 om 00:00 Nieuws

MAARN - Na 35 jaar neemt Maarn woensdag 30 januari afscheid van apothekersassistente José Beekman. Een vertrouwd gezicht vertrekt hiermee uit de apotheek van de huisartsenpraktijk aan de Raadhuislaan, waar van 16.00 tot 18.00 uur een afscheidsreceptie wordt aangeboden.

door Monique José Timmermans

"Ik heb altijd met veel plezier hier in Maarn gewerkt, in zo'n periode zie je kinderen groot worden en weer met hun kinderen de praktijk en apotheek bezoeken", vertelt José Beekman.

En dat is volgens José precies het verschil tussen werken in een 'stadsapotheek' of bij een apotheekhoudende huisartsenpraktijk. José vervolgt: "Je weet meer van de mensen, de banden zijn directer niet alleen met de patiënten ook met de huisartsen. Die lopen immers ook door dezelfde gang, je gaat makkelijk nog even wat navragen". Heel veel contact is er ook met de wijkverpleging en de fysiotherapeuten, alhoewel dit met de komst van het gezondheidscentrum aan de Sportlaan wel iets minder is geworden. "Maar ook hier zijn de contacten nog steeds intensief. Zo drinken we bijvoorbeeld dagelijks koffie met elkaar, de ene dag in de huisartsenpraktijk de volgende dag in het gezondheidscentrum. Dit houdt de informatie-uitwisseling makkelijk".

Veel veranderingen

In al die jaren heeft José zich niet verveeld in Maarn, er veranderde in de loop der tijd steeds wat, waardoor de drang om een andere baan te zoeken niet om de hoek kwam. Na tien jaar werken in een 'stadsapotheek' is ze 35 jaar geleden begonnen bij huisarts Loet Bussemaker, die toen een praktijk met apotheek - van vier bij vier meter - aan huis had. De afwisseling in het werk was groot, in die situatie is José ook de dokterassistente geweest, vaardigheden die ze in de praktijk heeft geleerd. Toen later de groepspraktijk is opgericht, heeft het werk zich weer geconcentreerd op de apotheek. Alles is groter geworden, meer huisartsen, meer assistentes, nu zeven part-timers en een bezorger. De laatste tijd wordt handverkoop meer en meer gestimuleerd, mogelijk wordt de apotheek dan ook groter.

Het vak van apothekersassistente is in de loop der jaren ook veranderd. "Zelf vond ik het altijd erg leuk om medicijnen te maken. Daarvoor ben ik ook twee jaar naar Zwitserland geweest. Daar was echt een scheiding tussen baliemedewerkers, die niets maakten, en de apothekersassistenten die poeders, pillen, ampullen en zalfjes maakten. Nu worden nog wel zalfjes gemaakt in deze apotheek, maar ingewikkelder dingen worden uitbesteed aan een apotheek in Utrecht. Een klein deel van de drie planken op de foto wordt nog maar in beslag genomen door grondstoffen voor medicijnen, vroeger was dat de hele ruimte".

Receptie

Een leuke anekdote schiet José niet zomaar te binnen: "we lachen wel veel, de werksfeer is hier erg leuk, maar een anekdote voor de krant, nee". Huisarts Adrie de Fluiter loopt binnen: "José houdt niet zo van in het middelpunt staan, maar wij willen dat ze woensdag zoveel handen moet schudden dat ze het nog lang in haar arm zal voelen!".

advertentie
advertentie