Eis twee jaar celstraf voor seksueel misbruik

8 november 2007 om 00:00 Nieuws

De man bekende dat hij in de zomervakantie van 2005 seks had gehad met het meisje, dat op dat moment een aantal dagen bij hem kwam logeren. Naar zijn zeggen hadden zij samen biertjes gedronken, en was hij vervolgens ‘in de verleiding gekomen’ om haar te betasten. In eerste instantie had het meisje zijn hand weggeduwd, erkende hij. Later waren zij alsnog samen in bed beland, waar hij seks met het meisje had gehad. De Maarnaar gaf toe dat hetzelfde ook was gebeurd tijdens logeerpartijen in de daarop volgende herfst- en kerstvakantie. De officier van justitie wees er op dat het meisje bij haar oom logeerde omdat zij het thuis moeilijk had. Haar vader was op dat moment niet thuis, omdat hij ernstige psychische problemen had, aldus de officier. Bovendien had het meisje volgens hem ook problemen op school, omdat zij ernstig werd gepest.

MAARN - Wegens seksueel misbruik van zijn toen 15-jarige nichtje, hoorde een 43-jarige Maarnaar dinsdag bij de Utrechtse rechtbank twee jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Maar volgens de Maarnaar had hij daar niets van gemerkt. Naar zijn zeggen waren haar opmerkingen over hun familieband en de strafbaarheid van de seks alleen maar ‘grapjes’ geweest. Hij ontkende dat hij wist dat zijn nichtje op zoek was naar een vaderfiguur. Het meisje zelf had achteraf verklaard dat zij geen ‘nee’ had willen zeggen tegen haar oom, omdat zij hun band niet wilde verstoren en omdat zij niet opgewassen was tegen zijn ‘gezeur’. ,,Ik had niet de indruk dat het veel weerstand opleverde”, zei de man op zijn beurt dinsdag tegen de rechters.

De officier van justitie wees er op dat seks met minderjarigen sowieso strafbaar is. Maar in dit geval vond hij de feiten extra ernstig, omdat hij vond dat de Maarnaar misbruik had gemaakt van de kwetsbaarheid van zijn nichtje en het vertrouwen van haar moeder. Daarnaast wees hij er op dat het meisje sinds de ontucht van school en uit huis is gegaan, en dat zij een zelfmoordpoging heeft ondernomen. Bij zijn eis hield hij er rekening mee dat de Maarnaar volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. Bijzondere voorwaarde bij zijn eis is dat de man zich houdt aan aanwijzingen van de reclassering, ook als dat inhoudt dat hij een behandeling moet gaan volgen. De rechtbank doet uitspraak op 20 november.

advertentie
advertentie