Koetshuis Kasteel heropend

8 november 2007 om 00:00 Nieuws

De ontvangst was zeer gastvrij en stijlvol, directeur Jaap Hulsmann, conservator Lodewijk Gerritsen en stafmensen Ide van Wijk en Marjanne Lafere namen de honneurs waar. De muziek-uitvoeringen waren van ongekend niveau… het Koetshuis kon weer klinken. Nadat een plan van aanpak en financiering was opgesteld werd in 2003 begonnen met de totale restauratie van Kasteel Amerongen. Een ingrijpend maar noodzakelijk project, waarvoor 7 jaar tijd en ongeveer euro 20 miljoen werden uitgetrokken. Begonnen werd met de Oranjerie (alweer enkele jaren in gebruik), daarna de muren en de bruggen. Later werd het Poorthuis letterlijk onder handen genomen waardoor Buitenplaats Amerongen nu reeds 100% functioneert. Eind oktober is dan het ruime Koetshuis, fraai gerenoveerd, opgeleverd en weer in gebruik genomen. Menige uitvoering of bijeenkomst werd al gereserveerd. Hierna is restauratie gepland voor de Paardenstal en de flankerende hoge herenhuizen. Gelijktijdig vonden in het Huis zelf zorgvuldige restauraties plaats van onder andere muren, plafonds en vloeren. Ook meubilair en interieur-stukken werden vakkundig geconserveerd of hersteld. In 2010 zal het gehele kasteelcomplex, museaal en cultuurhistorisch, gereed zijn.

,,The greatest mansion of the Netherlands” AMERONGEN - Met 3 verschillende kamermuziek-concerten vierde Het Koetshuis ( kasteel Amerongen) op 3, 5, en 7 november haar geslaagde restauratie en heropening. Liefhebbers en genodigden kwamen vol verwachting de geliefde zaal bezoeken, die een opvallende schoonheids-kuur heeft ondergaan.

door Manus van Gent

In een NBC film over “great mansions in Europe” werd Kasteel Amerongen genoemd als “by all means the greatest mansion of the Netherlands.” Het Koetshuis, mooi gerestaureerd met nieuw interieur en kleur, werd informeel, in toepasselijke stijl, in gebruik genomen. Zaterdagmiddag werd, in de goedklinkende ruimte, een kavecimbel-concert gespeeld met werken van Dietrich Buxtehude ( 17e eeuw, barok, Lübeck) een tijdgenoot van Bach maar ook van de eerste kasteelheer van Amerongen. Uitvoerenden waren 20 verschillende, solistische klavecimbel-studenten van het Haags Conservatorium, onder leiding van Ton Koopman.

Als een instrument, met deze klank, op zijn plaats bleek dan is het wel de klavecimbel. De jonge musici toonden grote toewijding en technische vaardigheid. De toehoorders voelden zich aangenaam teruggevoerd naar de rijke 17e eeuw. Het “Nieuwe Koetshuis” heeft een fijnzinnige gedaantewisseling ondergaan. Het exterieur bleef ongewijzigd; de entree met de grote koets-poorten, kreeg grote glasdeuren en is meteen lounge en pauze ruimte. Mooie tegel-vloer, imposant koperen buffet, hoogoprijzende wijnkast daarachter. Eenvoudige sta-tafeltjes en enkele fauteuiltjes en banken houden de ruimte open. De zaal werd van een bijzondere parketvloer voorzien en kreeg fraai stucwerk op wanden en plafond. Aparte, functionele kroonluchters en wand-geweien brachten nieuw licht. Chic en ingetogen- dat is de stijl waarin de komende tijd het Koetshuis gasten zal ontvangen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie