Schone berm werkt preventief

Nieuws

MAARN - Slordige mensen veroorzaken zwerfvuil en nette mensen ruimen dat vuil vervolgens op. Dat opruimen gebeurde afgelopen zaterdagmorgen, tijdens de halfjaarlijkse schoonmaakactie georganiseerd door de werkgroep Schoon van Maarn Maarsbergen Natuurlijk.

,,Natuur moet je niet opschepen met afval’’

Door Han Overkamp

Om 10.00 uur vertrokken vijf groepjes met vrijwilligers, uitgerust met prikstok, veiligheidsvest en vuilniszakken vanaf het 5 Mei Plein in diverse richtingen. Het doel was het opruimen van de bermen van de hoofdwegen N226 en N227 in noordelijke en zuidelijke richting. En net als bij voorgaande acties klonken ook nu weer, al speurend naar vuil, verbaasde uitroepen als: moet je nu eens zien wat hier ligt. Van het vele plastic, de blikjes, de waterflesjes en snoeppapiertjes kijkt niemand meer op. Maar wel van een stuk rioolbuis, isolatiemateriaal, automatten of een pakje condooms. En van een dode boommarter. Maar die werd natuurlijk liefdevol begraven.

De motivatie om op een (vrije) zaterdagochtend dit werk te doen is voor iedereen dezelfde. De natuur behoort niet opgescheept te worden met afval, het is geen gezicht en dieren hebben er ook last van. Een schone omgeving werkt daarbij preventief, omdat ze uitstraalt dat vuil er niet thuishoort.

Ook in Doorn werd er deze zaterdag schoongemaakt langs de weg. De ontmoeting van een groep uit Maarn met een groep uit Doorn werd door RTV Utrecht vastgelegd. De schoonmaakactie trok ook de belangstelling van Fred Hennevelt van de afdeling Milieu van de gemeente. Hij legde uit waarom:,,Deze actie en vergelijkbare acties in de andere dorpen bevorderen het saamhorigheidsgevoel van de mensen in de wijk of het dorp. Dat vindt de gemeente, naast het feit dat de gemeente er op die manier mooi uit blijft zien, erg belangrijk. Ieder nieuw initiatief op dit gebied juichen wij dan ook toe en zullen wij ondersteunen met het benodigde materiaal”.

Overigens is de gemeente zelf ook actief. Nel ter Kuile van de werkgroep Schoon zegt hierover: ,,Dat ons dorp er redelijk netjes uitziet is niet alleen te danken aan ons, als vrijwilligers. Want ook de gemeente doet inmiddels veel aan opruimen. Daar mogen wij ons gelukkig mee prijzen, want het probleem neemt steeds meer toe en vraagt dus steeds meer inzet. Inmiddels hebben we het probleem wel aardig onder controle en is de mate van vervuiling minder ernstig dan toen wij vijf jaar geleden met onze actie begonnen. Ermee ophouden kan natuurlijk niet en het is daarom dat ik nu al attendeer op de volgende actiedag. Die is op 20 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag. Vele handen maken licht werk, alle hulp is welkom”.

Door een schenking van landgoed Anderstein was er voor alle deelnemers koffie of sap en een krentebol en de Plus supermarkt bood verse gevulde koeken aan.

Om 12.00 uur was de actie afgelopen. Echter, enkelen konden niet ophouden van zichzelf omdat er anders, op het hun toegewezen traject, vuil zou blijven liggen. Zij keerden, moe maar voldaan, pas om half een terug. Alle zakken met vuil werden later op de dag door firma Wolfswinkel langs de schoongemaakte wegen opgehaald.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 2 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15