Natuurgebied vanaf grote hoogte

25 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Als het meezit kan in de volgende zomer een jaar proefjaar gedraaid gaan worden met een rondtrekkende schaapskudde.

Vorige week woensdagmiddag werd op Landgoed Ginkelduin de lopende projecten in de schijnwerpers gezet. Chris Bakker van het Utrechtse Landschap vertelde dat er met landeigenaren druk wordt overlegd. “De middelen zijn er. Er zal meer heide moeten komen om landgoederen met elkaar te verbinden.” De circa tachtig deelnemers kregen een voorproefje in de korte video-impressie van de schaapkudde die onlangs van Rhenen naar het Gooimeer trok. Eind november zal de film gereed zijn.

Natuurbeleving

Peter Strijland van het provinciaal Recreatieschap vertelde hoe natuurgerichte recreatie beleefbaar wordt gemaakt. Concreet zien we dat aan de k(l)eurige routebewijzering op paaltjes. De Kaapse Bossen, Het Leersumse Veld en rondom de Amerongse Berg zijn speciaal voor wandelaars bedoeld. Toegang wordt gegeven via een lint van zeven groene entrees op de N225. In een bezoek ter plekke stelde wethouder Emmy van Wijngaarden enthousiast ‘haar’ groene entree Amerongen ten voorbeeld. Al in haar portefeuille toen Amerongen nog zelfstandig was. Zij repte van een unieke plek om het dorp met haar mooie panden en kasteel, de overgang van hoog naar de lage natte polder en buitensportactiviteiten te combineren. Daar komt in de tabaksschuur een informatiecentrum. Zeer toegankelijk gemaakt vanaf de rotonde met een lange oprijlaan met veel parkeerkamers. Even verderop bij het Berghuis vertelde Menno van Luijn van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie over het project gastheerschap. Volgend jaar zijn er vijf Parkrangers actief. Met eerste ranger Marie togen we , kompas in de hand, richting Noord Noord Oost om daarna met de verrekijker (plaatjes van) vos, ree, edelhert en das te spotten. Een ranger zorgt voor een leuke dag in de natuur. Natuurbeleving, daar gaat het om, niet primair om kennis.

Voor ons allemaal

Hoe bij alle projecten structuur te behouden? Saskia Kluit van Natuur en Milieu Utrecht sprak over ontsnippering. Hoe voorkom je ongelukken en bescherm je de kwetsbare diersoorten ree, das en boommarter als het gebied met drukke wegen doorsneden is ? Hoe creëer je grotere gebiedseenheden voor natuur én recreatie? Dat gebeurt door knelpuntanalyses bij wegen, hekken, rasters, tunnels en daar oplosssingen voor te vinden als bouw van ecoducten en snelheid terugbrengen door bijvoorbeeld van een harde weg een zandweg te maken. Kan dat zomaar? Is het NP ‘van of voor ons allemaal ?’ hield Susan Claessens, verantwoordelijk voor coördinatie en educatie het gezelschap voor. Zeker voor ons allemaal: “94 procent van de bewoners kent het NP, we staan nu voor een verdiepingsslag”. Maar niet van ons allemaal: Al veel is in de samenwerking tussen de talrijke particuliere eigenaren en Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het Utrechts Landschap gerealiseerd. Want voor wie ons horen wil: de natuur kennen is haar liefhebben.

Kees de Kroon.

advertentie
advertentie