Matches met gevolgen

Nieuws

HEUVELRUG/DRIEBERGEN - Op de Beursvloer Heuvelrug van afgelopen zomer maakte het Rode Kruis een aantal matches. Mede hierdoor kon afgelopen week een voor Nederland uniek project van start gaan, een taalstage voor vrouwen van allochtone afkomst, gecombineerd met vrijwilligerswerk. ‘En dat geeft veel voldoening’, vertellen Johan Janssen van Focus4U en Ed Laagewaard van Werk in Balans, die de matches met het Rode Kruis maakten.

Voor Johan Janssen van Focus4U was het de eerste keer dat hij deelnam aan de Beursvloer. ‘Ons belastingadvies en administratiekantoor doet eigenlijk altijd wel het een en ander voor lokale maatschappelijke organisaties. Vaak worden we gevraagd als penningmeester of om de jaarrekening te maken. Op de Beursvloer merkten we dat we ook op een andere manier een bijdrage kunnen leveren aan onze omgeving. Wij hebben tevens een ICT dienstverlening, en vanuit die hoek regelmatig pc’s ‘over’. Deze bleken heel erg welkom te zijn bij het Rode Kruis en worden nu gebruikt voor de taalstage en straks tevens voor ouderen die willen leren omgaan met de computer.’

Ed Laagewaard is fysiotherapeut en bewegingstherapeut. Hij maakte de match om een training houding en beweging te geven aan vrijwilligers van het Rode Kruis. Dat is uiteindelijk een training rolstoel en rollator wandelen geworden. Wat zo enorm leuk is, is dat zo’n match uiteindelijk onderdeel geworden is van een geweldig project. Het is namelijk niet zomaar een taalstage: deze deelneemsters zetten zich in als vrijwilligster op Sparrenheide. Zelf leren zij de taal en zijn sociaal actief en de bewoners van Sparrenheide krijgen extra vrijwilligers. Deze matches hebben dus gerust voor een sneeuwbaleffect gezorgd.

De taalstage is een gezamenlijk project van het Rode Kruis, afd. Utrechtse Heuvelrug, in samenwerking met de Raad van Kerken Utrechtse Heuvelrug en Zorginstelling “De Brug” Locatie Sparrenheide. In totaal 15 vrijwilligers (vrouwen van allochtone afkomst) uit o.a. Driebergen zullen via een taalstage gaan deelnemen aan het activeren en begeleiden van ouderen. Het doel hierbij is tweeledig, ten eerste: voor de vrijwilligers het doorbreken van het isolement en het uitbreiden van taalvaardigheden teneinde deelname aan maatschappelijk verkeer te bevorderen en gevoelens van eenzaamheid, die sommige vrouwen ervaren, op te heffen. Ten tweede: via deze weg zichzelf beschikbaar te stellen voor het vrijwilligerswerk in Sparrenheide. Het vrijwilligerswerk bestaat uit: wandelen, assistentie bij dagactiviteiten, dagje uit, of bezoek brengen aan ouderen die weinig bezoek krijgen. Ook krijgen de dames de mogelijkheid aangeboden om vaardigheden te ontwikkelen met de computer.

In 2008 wordt de Beursvloer gehouden op 17 april in het Cultuurhuis in Doorn. Meer informatie vindt u op www.beursvloerheuvelrug.com. De Beursvloer is een initiatief van De Betrokken Heuvelrug (Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen).

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek eert verongelukte raceheld Wim Boshuis 3 uur geleden
Afbeelding
25.000 jonge bomen voor het Lombokbos 16 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Burenkring in verzet tegen nieuwbouw Lomboklaan: ‘Schaamgroen neemt plaats in van buurtbosje’ 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
‘Inloop Doorn al tien jaar een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen’ 9 dec, 07:11
Afbeelding
De Buurtbus heeft een nieuwe vervoerder 8 dec, 15:49
Afbeelding
Stichting Sociaal Raadslieden: Voor gratis hulp bij geld en recht 8 dec, 11:32
Afbeelding
Automobilist over de kop tussen sloot en weiland 8 dec, 09:15