Nederland gaat massaal lezen

13 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Tussen 19 oktober en 16 november wordt voor de 2e keer de actie Nederland Leest georganiseerd. Betalende bibliotheekleden ontvangen (zolang de voorraad strekt!) een speciale editie van een markant boek uit de Nederlandse literatuur.

De lezers worden uitnodigd met elkaar in discussie te gaan over dit boek. Dinsdag 13 november sluit de regiobibliotheek Z-O-U-T (Zuid Oost Utrecht, dit zijn de bibliotheken van Amerongen, Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede) de campagne af met een slotavond in cultuurhuis Het Pleaide in Doorn.

Voor deze tweede editie van Nederland Leest is gekozen voor het boek De gelukkige klas van Theo Thijssen. Jan Siebelink schreef de Lofrede voor Nederland Leest 2007 en Philip Freriks is de ambassadeur van deze leesbevordering-campagne.

Nederland Leest is geïnspireerd op de uiterst succesvolle Amerikaanse campagne

One Book, One City. Deze wordt sinds 2001 in tientallen Amerikaanse steden en staten georganiseerd. De aldaar door de overheid en bibliotheken gestimuleerde discussies over telkens één boek blijken zowel het lezen als de gemeenschapszin te bevorderen.

Het boek De gelukkige klas van Theo Thijssen (1879-1943) wordt algemeen beschouwd als één van de meest sociaal maatschappelijk geëngageerde werken van deze onderwijsvoorvechter. Thijssen - van origine zelf onderwijzer – typeerde zijn in dagboekvorm geschreven De gelukkige klas als ‘Een hymne op het onderwijzersschap’. Zijn pleidooien voor de verbetering van de positie van het kind bezorgden de auteur grote faam. Zo is de oeuvreprijs voor kinder- en jeugdliteratuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs naar hem vernoemd en bestaat er een museum dat geheel gewijd is aan Theo Thijssen en zijn werk. Zij boek Kees de Jongen werd in 2003 verfilmd. In de zomer van 2005 werd op de Oosterbegraafplaats Amsterdam een grafmonument onthuld voor de schrijver, gemaakt door Jan Wolkers.

Vanaf 19 oktober krijgt ú, als lid van de bibliotheek, de speciale pocketeditie van De gelukkige klas cadeau (zolang de voorraad sterkt). Op één voorwaarde: dat u het leest!

De Gelukkige klas heeft talloze elementen in zich die vandaag de dag nog actueel zijn. Een boek om lang met elkaar over te praten. En dat gaan we doen ! Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden er in twee bibliotheken (Leersum en Driebergen) discussiebijeenkomsten georganiseerd over het thema onderwijs : vroeger en nu. Gespreksleider is mw. Karin van Welt (van Bureau Senia).

De afsluitende avond van Nederland Leest zal plaatsvinden op dinsdag 13 november in Cultuurhuis Het Pleiade in Doorn. De schrijver Jacques Vriens zal onder de titel ‘Met je hart in de klas’ vertellen over het leven en werk van Theo Thijssen en hoe hij zelf door ‘meester Thijssen’ werd beïnvloedt. Daarnaast wil hij ingaan op de huidige ontwikkelingen in het onderwijs en hoe het anders kan, waarbij Theo Thijssen en ‘Meester Jaap’ zeker een bijdrage zullen leveren.

Wie Jacques Vriens ooit heeft horen spreken, weet dat hij een uitstekend en humoristisch verteller is, die ook nog op een heldere manier iets kan uitleggen. Er is deze avond ook gelegenheid om met hem en elkaar in discussie te gaan over het onderwijs en vragen te stellen over Theo Thijssen en zijn werk. Voor zowel de discussieavonden als de afsluitende avond met Jacques Vriens is het gewenst dat u van te voren plaatsen reserveert via www.rbzout.nl of bij uw eigen bibliotheek.

Overzicht van de Nederland Leest activiteiten van de Z-O-U-T bibliotheken:

vrijdag 19 oktober start van de campagne (alle locaties)

dinsdag 13 november afsluitende avond met Jacques Vriens ‘Met je hart in de klas’

Cultuurhuis Het pleiade, Kerkplein 4, Doorn

aanvang ; 20.00 uur

entree : € 5,00 (bibliotheekleden)

€ 7,50 (niet-leden)

dinsdag 20 november Muziektheater De Overkant met ‘De gelukkige klas’

15.00 uur : bibliotheek Amerongen, v.d. Boschstraat 44, Amerongen

20.00 uur : bibliotheek Wijk bij Duurstede, Karel de Grotestraat 61, Wijk bij Duurstede

entree: € 7,50 (bibliotheekleden)

€ 10,00 (niet-leden)

donderdag 22 november open leeskring

10.00 uur : bibliotheek Leersum, Hoflaan 31, Leersum

20.00 uur : bibliotheek Driebergen, Hoofdstraat 164, Driebergen

entree: € 2,50

advertentie
advertentie