Corsopubliek is de grootste winnaar

23 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Tekst: Jan Meijer Foto´s: Jan Pit/BDU

LEERSUM - Voorzitter Cees van Swieten sr. haalde in zijn openingswoord kort enkele van de vele problemen aan die in de weken voorafgaande aan het corso werden opgelost, dank zij de inspanning van velen. ,,Maar we hebben opnieuw het ideale weer voor de ontmoeting met de dahlia’s: 23 graden en licht bewolkt.’’ Dat was het startsein voor de twaalf praalwagens, vier jeugdwagens, acht luxewagens en zes muziekkorpsen om aan hun twee rondgangen te beginnen.

De vijfenvijftigste editie van het Leersumse Bloemencorso kende in elk geval één grote winnaar: het publiek. Want de bouwgroepen hadden ondanks alle problemen met de dahlia’s weer schitterend werk verricht. Traditiegetrouw maakten leden van het corsobestuur met een bijna voltallig college van B&W een rondgang langs de bouwplaatsen. Zij staken hun bewondering niet onder stoelen of banken. Burgemeester Naafs: ,,Het enthousiasme is aanstekelijk. Opvallend hoeveel jongelui erbij betrokken zijn en met hoeveel discipline en saamhorigheid wordt gewerkt.’’ Bij het bezoek aan De Bonte Vlucht was men vanzelfsprekend nieuwsgierig of de gevolgen van het vandalisme waren overwonnen. Bouwer Casper: ,,De volgende avond stonden twaalf man van bouwgroep het Leersumse Veld op de stoep om te helpen bij het herstellen van de schade. Daar kreeg ik wel even kippenvel van.’’

Terwijl Chantal Goes geduldig poseerde met iedereen die met haar op de foto wilde - en dat waren er nogal wat - lieten de Vips zich informeren over alle grote en kleine bijzonderheden. Opvallend was de groei die de jeugdwagens in de loop der jaren doormaken. En de jeugd wordt zelf aan het werk gezet. De Pipo-wagen van de HDS-jeugd is door ouderen in elkaar gezet. ,,Maar daarna moeten ze zelf aan de slag, het is hún wagen,’’ aldus één van die ouderen. Bij Crescendo troffen we Ilma Hoff die de Bloemenkoningin een welkome ontspannende massage gaf. Op de bouwplaats van het Leersumse Veld werd gewerkt aan het goede doel met aandacht voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Dat de jeugdbrandweer toch weer aan de, alweer zevende, start verscheen, was vorig jaar nog allerminst zeker. Maar de met aanstekelijk enthousiasme slaagde Marianne van Barneveld erin om een ploeg bouwers om zich heen te verzamelen. Met ‘De jeugdbrandweer viert feest!’ werd een grotere wagen dan ooit op het parcours gezet.

Onverstoorbaar en met oog voor de details verrichten juryleden A. de Bruijn, H. Heymink en T. Ovenvoorde hun werk: de mooie dingen belonend, maar ook de onvolkomenheden onverbiddelijk laten volgen door puntenaftrek. Terwijl de Bloemenkoningin de bewoners van De Schermerij de primeur gaf van haar nieuwe jurk nam het langzaam in aantal groeiende publiek alvast een voorproefje op wat het te zien zou krijgen tijdens de twee rondgangen, of bracht men een bezoek aan de kunstmarkt en de braderie. Spectaculair was de roadshow van het korps Mariniers met een klimtoren nabij de Schermerij. Hoe vernieuwend het corsobestuur ook elk jaar probeert te zijn poogde speaker Joop de Fluiter te illustreren door - jeugdsentiment - het lied van Pipo de clown mee te zingen. Hem werd verzocht het bij die ene keer te laten. Maar tradities worden evenzeer gehandhaafd. Ruiters van de bereden politie openen de stoet. EMM is het eerste muziekkorps. Deze 87-jarige speelde ‘The Young ones’ voor onder andere de kersverse Commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, Roelofsen. Bloemenkoningin Chantal Goes toonde trots de veertigste creatie van Gerrie van de Garde. Zij werd gereden in een open landauer van Boonzaaijer, getrokken door Bassie en Adriaan. In deze koets, waarvan er nog slechts acht bestaan hebben Willem-Alexander en Máxima een rondrit door de omgeving gemaakt, met recht een Koninklijk Rijtuig dus. Traditiegetrouw opende de winnaar van 2006 de stoet van praalwagens, die vele oh’s en ah’s aan het publiek ontlokten. Toen zij in de tweede rondgang niet hoefden te stoppen, wisten zij dat zij de eer aan een andere bouwgroep moesten laten. Toch was ‘t Went wel tevreden met de derde prijs. Er waren debutanten, zoals Takel uit Cothen, die meteen de eerste prijs van de jeugdwagens in de wacht sleepte. Maar ook de oudgedienden werden niet vergeten: Woninginrichting Breeschoten reed alle 55 corso’s mee met een luxe wagen en dat deden ook de Leersumse Brandweer en voetbalvereniging HDS. Darthuizer toneelvereniging en Buurtvereniging Hoog Leersum zijn evenmin weg te denken uit de deelnemerslijst. En zo reden de wagens hun twee ronden totdat er één, de winnaar, mocht stilstaan. Dat was ‘The Pirates of the Caribbean’ van De Vrijbuiters die hun vierde deelname met winst bekroonden. Een eerste prijs zonder discussie, want ook het publiek en de bouwers zelf wezen deze wagen als de winnaar aan.

De dag van het 55’ste Bloemencorso werd ook besloten met een traditie: een spetterend vuurwerk, gesponsord door de OVL en het corsobal in De Binder. Een tevreden penningmeester Jan Fontijn kon melden dat er ruim 10.000 betalende bezoekers waren geweest. Het bestuur en de bouwers nodigen iedereen alvast uit op 16 en 17 augustus 2008 voor het 56’ste Bloemencorso.

advertentie
advertentie