Van huisvrouw tot brandweervrouw

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

In een lijvig rapport over het personeel van de vrijwillige brandweer in de gemeente komt een opvallend knelpunt naar voren. Veel vrijwillige brandweerlieden zijn ‘s avonds en in het weekend beschikbaar, maar werken overdag buiten de gemeente, waardoor zij dan niet beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er circa tien werkplekken van gemeenteambtenaren, tevens brandweervrijwilligers naar andere werkplekken verschoven buiten het verzorgingsgebied. Daarmee is overdag een onderbezetting ontstaan van 20%.

Te weinig brand- weermensen overdag HEUVELRUG - De brandweer gaat actief op zoek naar meer vrijwillige brandweermannen en -vrouwen die overdag beschikbaar zijn. De brandweer wil dit doen door onder andere huisvrouwen die thuis zitten enthousiast te maken voor het vak.

door Marleen Meijer

De totale hoeveelheid vrijwilligers is zo groot dat die op termijn met tien vrijwilligers kan afnemen, maar de dagsituatie moet versterkt worden om uitruk overdag te kunnen blijven garanderen. Met noodmaatregelen heeft de brandweer de situatie proberen op te lossen, maar het resultaat is dat de tweede tankautospuit in Doorn en Driebergen in de kazerne blijven, totdat de situatie verbeterd is.

,,Mensen die aangenomen gaan worden bij de vrijwillige brandweer moeten overdag beschikbaar zijn, dit betekent dat ook de vrijwilligers van de jeugdbrandweer alleen kunnen doorstromen als zij daaraan kunnen voeldoen”, licht brandweercommandant Guy Roumans de situatie toe.

Roumans ziet wel oplossingen voor het tekort overdag. Opvallendste daarvan is het voornemen brandweervrouwen te werven onder huisvrouwen die overdag thuis zijn. ,,Als dit niet lukt, dan moeten er meer beroepskrachten komen en daar hangt een prijskaartje aan.”

advertentie
advertentie